Noví poslanci kraje: Novinářka Lorencová nebo starosta Bolatic Pavera

Ostrava - Voliči z Moravskoslezského kraje, kterých přišlo k předčasným sněmovním volbám padesát a pět a půl procenta, dali tradičně nejvíce hlasů sociálním demokratům. Ani tam ale socialisté nedosáhli vytýčeného zisku třiceti procent, ale jen dvaceti šesti. Překvapivě i na severu Moravu bylo druhé hnutí ANO Andreje Babiše s osmnácti procenty a až těsně za nimi se umístili komunisté. Na čtvrtém místě skončil Úsvit Tomia Okamury, těsně za ním lidovci. Tak tak prošli občanští demokraté - v Moravskoslezském kraji získali necelých pět a půl procenta. „ODS dosáhla historického dna,“ pravil Zbyněk Stanjura, který obhájil poslanecký mandát jako jediný z kandidátů ODS v kraji.

Celkem získal Moravskoslezský kraj dvacet dva poslanců, kteří by měli zastupovat jeho obyvatele. Vedle dlouholetých poslanců jako jsou Lubomír Zaorálek z ČSSD nebo Kateřina Konečná z KSČM se stanou poslanci nové tváře. Například ANO získalo v kraji pět mandátů. Lídra Josefa Hájka v počtu preferenčních hlasů velmi výrazně přeskočila novinářka z Ostravy Jana Lorencová. Tyto dva zástupce hnutí ANO doplní v parlamentních lavicích lékař Igor Nykel a podniaktelé Jan Sedláček a Martin Sedlář.

Předvolební debata z Ostravy
Zdroj: ČT24/Rostislav Šimek

Neúspěch zažil lídr TOP 09 v kraji Pavol Lukša. Starostu Čeladné přeskočil v počtu preferencí nejen bolatický starosta Herbert Pavera, ale i další kandidáti, například v pořadí sedmý Tomáš Mrázek. Volební výsledek znamená pro TOP 09 pouze jedno křeslo ve sněmovně, a to obsadí Herbert Pavera.

Zatímco TOP 09 dvě poslanecká křesla ubyla, komunistům jedno přibylo - Miroslava Opálku, Kateřinu Konečnou a Miladu Halíkovou doplní René Číp. V sociálnědemokratické sekci bude za kraj zasedat o jednoho straníka méně než v předchozím období, konkrétně Lubomír Zaorálek, Ladislav Šincl, Adam Rykala, Václav Klučka, Dana Váhalová, Ladislav Velebný a nově také Pavlína Nytrová.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Po dvou poslancích budou mít ve sněmovně hnutí Úsvit a lidovci. Uskupení Tomia Okamury budou reprezentovat Karel Fiedler z Hrádku a Olga Havlová z Jindřichova, lidovce bude zastupovat současný ministr životního prostředí Tomáš Podivínský a Petr Kudela z ostravské televize NOE.

Olomoucký kraj má dvanáct poslanců.