Policie vyšetřuje, zda se nevrátili falešní asfaltéři

Vyškov - Když si hoteliér Michal Dědek objednával v roce 2008 nový asfaltový povrch na příjezdovou cestu, přijal levnou nabídku zahraniční firmy, za níž vystupoval anglicky hovořící muž. Místo kvalitního asfaltu se ale dočkal jen podvodné sypké směsi. Nedávno dostal další podobnou nabídku, na příjezd asfaltérů se proto raději připravil. Ke svému údivu od firmy obdržel nic neříkající smlouvu s minimem údajů. Když se pak začal pracovníků vyptávat na jméno jejich firmy, sebrali se a ze staveniště utekli.

„V roce 2008 jsme je neodhalili, tehdy se s tím už nedalo nic dělat. Proto jsme se teď rozhodli, že nedovolíme, aby to dělali i jiným firmám,“ vysvětlil své špatné zkušenosti z minulosti Michal Dědek z Vyškova. Před několika dny ho opět oslovila - tentokrát jiná - asfaltérská firma. Nízkou cenu nabídky vysvětlovali tím, že jim zbyl materiál ze stavby dálnice v Rakousku. Když hoteliér uviděl smlouvu, napadlo ho, že by i tato společnost mohla mít podobné praktiky, jako falešní asfaltéři, kteří ho minule napálili.

„Nabízeli blíže nespecifikovaný asfalt. Včera slibovali deset centimetrů, dnes už jiný člověk sliboval jen tři až pět centimetrů. Ve finále by to mohlo dopadnout obalovaným kamenem,“ varoval hoteliér. Podle původní dohody měla stát pokrývka příjezdové cesty asi 180 tisíc korun, smlouva neobsahovala žádné informace o stavební firmě, pouze byla na hlavičkovém papíru Shaun Handford.

O své zkušenosti vypráví hoteliér Michal Dědek (zdroj: ČT24)

Na dotazy Michala Dědka dělníci střídavě uváděli různé názvy firem, hoteliér proto pojal podezření, že jde o podvod. „Přestože jsem chtěl pouze informace o tom, s kým mám obchodovat, firma odtud utekla,“ poznamenal majitel hotelu. Dělníci doslova naskákali do aut a ujížděli. Policisté je ale zastavili. Ukázalo se, že někteří u sebe nemají pas, protože si doklady zapomněli na hotelu. Nepamatovali si ani jméno ubytovny, ani město, ve kterém údajně přespávali.

Policisté je okamžitě nasměrovali na vyškovskou stanici, kde je vyslechli. Michal Dědek už mezitím zkoušel telefonovat s jejich údajným vedoucím, jehož příjmení nikdo nezná. Vystupoval pouze pod křestním jménem Paul.

Část telefonického rozhovoru

Paul: Proč mi děláte tolik problémů? Kvůli vám dnes nemůžu pracovat, což je pro mě velký problém. Kdybyste mi to řekl včera, tak bych asi ani nepřijel.

Hoteliér: Nemyslím, že je to můj problém. Chtěl jsem jen vědět informace o vaší společnosti.

Paul: Tak teď máte všechny informace.

Hoteliér: Ne, nemám žádné.

Paul: Váš problém je, že si myslíte, že jsme ti stejní lidé, kteří vám to dělali minule. Ale nejsme! Jak jsem říkal, je to tekutý asfalt.

Hoteliér: To je jedno, nejdůležitější je, že jsem neměl žádné informace o vaší společnosti. Jen jsem chtěl vědět jméno firmy, takže je to Now or never, s. r. o z Ostravy? Chtěl jsem kontaktovat šéfa společnosti podle obchodního rejstříku, protože jsem nikdy neviděl podobný kontrakt na takovou částku na jednom listu papíru.

Paul: A můžete teď zavolat lidem od policie a omluvit se? Teď musím čekat na své stroje.

Hoteliér: Vy chcete, abych zavolal na policii a omluvil se, že je to moje chyba?

Paul: Ale to byla vaše chyba.

Hoteliér: To opravdu ne. Nemám silnici, nemám asfalt. Vaši zaměstnanci byli příliš rychlí, odešli od práce jen proto, že jsem chtěl vědět informace o vaší společnosti, které musím zaplatit tak vysokou částku.

Paul: Tak chcete náš asfalt?

Hoteliér: Ano, chci váš asfalt, ale můžete ho udělat jen po dobré smlouvě. Přišel člověk, kterého jsem nikdy neviděl a chtěl se mnou podepsat smlouvu na jednom listu papíru a nebylo tam ani slovíčko o kvalitě vaší práce, o možnostech reklamace apod. Řekněte mi, proč vaši lidé utekli tak rychle?

Paul: Protože nemáme čas na někoho, jako jste vy. Protože si myslíte, že jsme jako ti předtím. My je taky známe, způsobili nám spoustu problémů, ale my děláme normální asfalt. Nemáme čas na někoho, kdo se z ničeho snaží udělat něco. Nevím, proč to děláte, my jsme jiní lidé, jiná společnost.

Hoteliér: Dejte mi jen jméno vašeho šéfa a já budu kontaktovat jeho.

Paul: Šéfa? Myslím, že tomu nerozumíte. Dám vám číslo na naši účetní, ona vám vysvětlí, kdo je šéf.

No comment: Zadržení zahraničních asfaltérů (zdroj: ČT24)

Ačkoliv jejich vedoucí Paul připustil, že funguje pod ostravskou společností Now or never, kontakt na svého šéfa odmítl hoteliérovi poskytnout a odkazoval se pouze na účetní. Podle obchodního rejstříku ale nemá firma oprávnění k provádění stavebních prací.

„My jsme účetní firma a oni si u nás koupili s.r.o. Jejich s.r.o. Now or never bylo založeno už dávno předtím, než přišli k nám,“ prozradila účetní Katarzyna Jasioková z Account Professional. Ačkoliv zatím je v obchodním rejstříku evidovaná coby jednatelka Jana Rusoňová, skutečným reprezentantem má být Shaun Handford.

Vyškovští policisté případ teprve vyšetřují, konkrétní důkazy zatím v rukou nemají. „Tři cizinci byli předvedeni na služebnu policie ke zjištění jejich totožnosti. Jednoho si musela převzít cizinecká policie, protože u sebe neměl doklady,“ popsala akci vyškovská policejní mluvčí Iva Šebková. Kvůli vážným nedostatkům na vozidle dostala firma také kauci ve výši sto tisíc korun.

Zda se i v tomto případě jedná o falešné asfaltéry, policisté zatím netuší. „Budeme se zabývat i minulými případy, zda ze strany firmy nedošlo k protiprávnímu jednání. Prověřujeme také, zda podobné jednání nezaznamenali policisté v jiných regionech,“ dodala Šebková.

Tichý asfalt
Zdroj: ČT24

Policisty zajímá zejména případná souvislost s událostmi z roku 2008, kdy v republice řádili tzv. falešní asfaltéři. První se objevili v Sivicích na Brněnsku. Anglicky hovořící zástupci britské firmy přijeli do tamní společnosti s nabídkou levného asfaltového povrchu pro odstavné plochy. Protože materiál údajně zbyl z nedaleké stavby silnce, byl o dvě třetiny levnější, než konkurenční nabídky.

Dělníci ale pokládku asfaltu provedli velmi nekvalitně, podvedený majitel proto dokonce volal do Velké Británie, aby zjistil, že muži na dobrém jméně zahraniční společnosti jen parazitují a vůbec k ní nepatří. Později se ukázalo, že takto obelhaných firem je více. „Ozvali se nám z Kunovic, z Ústí nad Labem, z Jihlavy a z Blanska, tam všude řádili taky,“ uvedl před lety majitel podvedené firmy ze Sivic Jiří Kříž.

Scénář je vždy stejný: anglicky hovořící muž nabídne o polovinu nižší cenu za vyasfaltování parkoviště nebo jiné plochy. Práce jsou ale buď neodborné, nebo se nového povrchu majitel nedočká vůbec. Například v Kunovicích falešní asfaltéři začali s pokládkou odpoledne a skončili až ve večerních hodinách. Odjížděli s tím, že povrch dokončí zítra ráno. Další den už se ale nikdo v kunovické firmě neobjevil a telefonní kontakt na asfaltéry nefungoval.

Asfaltový povrch
Zdroj: ČTK/ PICTURE ALLIANCE

V některých případech falešní zástupci sebrali zálohu a žádnou práci na parkovišti ani nezačali.

Na jaře 2008 policisté ve Valašském Meziříčí zabavili asfaltovací stroje patřící podobné falešné společnosti. Litevské dělníky, které si asfaltéři z Velké Británie či Irska najali, ale muži zákona nakonec propustili. Policisté odhadují, že jen na Zlínsku způsobili podvodníci s asfaltem škodu půl milionu korun.

Po krátké pauze se tzv. asfaltový gang objevil znovu před dvěma lety například v jižních Čechách. S výhodnou nabídkou levného asfaltu přichází většinou nový člověk, nebo alespoň vystupuje pod jiným jménem. Mění se také název společnosti.

Protože asfaltový gang řádil i v dalších zemích, pátral po pachatelích také Interpol. Nekvalitní povrch leží například ve Francii, Itálii či Řecku.