Zámek ve Veselí se mění v ruinu, ten holešovský v turistický cíl

Veselí nad Moravou, Holešov – Chátrající zámek ve Veselí nad Moravou zatím marně čeká na opravu. Památku z poloviny 13. století plánuje majitel přestavět v luxusní hotel. Letos mělo být hotovo, zámek ale dál připomíná zbořeniště. Naopak holešovský zámek se probouzí k životu. Kde se daří památky opravit a kde historické objekty dál chátrají?

Zámek ve Veselí nad Moravou se pomalu mění v ruinu. Podle majitelů stojí práce hlavně proto, že se čeká na to, jak dopadnou plány na modernizaci sousední vodní elektrárny. „V roce 2009 byla dokončena dokumentace pro územní rozhodnutí na přestavbu zámku. Projekt je pro nás stále důležitý, ale už dva roky čekáme na vyjasnění podoby projektu připravované stavby malé vodní elektrárny v těsném sousedství zámku. V projektu se uvažuje s prohloubením koryta Moravy, které by mohlo významným způsobem ovlivnit stabilitu břehu, na kterém zámek stojí. Toto riziko by mohlo znehodnotit naše investice, zastavili jsme proto další kroky v projektu obnovy zámku,“ vysvětlila Eva Hamašová-Prvá, jednatelka společnosti Wessels s.r.o., která zámek vlastní.

Jisté je, že deset let staré plány na přeměnu zámku v luxusní hotel zatím stojí. Původní záměr, investovat do stavby 200 milionů nevyšel, dnes by přestavba podle odhadu památkáře vyšla zhruba na 900 milionů korun.

„Zámek byl za války poškozen. Po válce probíhaly základní úpravy, aby do objektu nezatékalo,“ popsal pohnutou historii památky vedoucí Městského muzea ve Veselí nad Moravou Peter Futák. Na zámku se v dobách totality vystřídalo hned několik institucí, mimo jiné i muzeum a nakonec byl zámek využíván jako internát veselských železáren.

O zámku ve Veselí hovoří historik Peter Futák (zdroj: ČT24)

„Objekt nebyl pustý, jakýmsi způsobem ta budova žila, což za dané situace bylo to nejlepší, co ji mohlo potkat. Protože u objektů, které nejsou obývány, tak výsledek vidíme za námi,“ povzdechl si Futák s poukazem na současný stav zámku. „Region určitě přichází o poměrně výraznou památku a z architektonického hlediska je jakákoliv ztráta objektu tohoto typu nenahraditelná, většinou nevratná a hodně bolí,“ uzavřel historik.

Holešovský zámek ožívá 

Někde se opravy nedaří. Totéž ale nelze říct o Holešovských a jejich zámku. Rozlehlé nádvoří zámku v Holešově na Kroměřížsku dostává místo dosavadního štěrku novou pevnou dlažbu. Do 14 dnů tak bude mít nový, důstojný povrch. „Máme tu nějakých sto tisíc kusů žulových kostek. Dlažba, která je použita kolem kašny, tak je původní historická, která tady letitě byla,“ vysvětlil stavbyvedoucí Martin Kaňa. Historické kostky stavbaři doslova posbírali po celém nádvoří a nově je koncentrovali právě kolem kašny. 

Dřív než dlaždiči na nádvoří klečeli archeologové. Našli stopy starších staveb, včetně středověké studny. Na novém nádvoří zůstane přiznaná. Své tajemství si ale ponechá. Podle legendy mohla za druhé světové války posloužit jako úkryt pro zámeckou sbírku historických zbraní. „Předpokládá se, že zbraně, které byly funkční a mohly by německým okupantům vadit, byly naházeny do této studny. Takže uvidíme, pakliže budou peníze, tak se určitě těšíme na to, že i tato studna by mohla vydat nějaké zajímavé svědectví,“ dodal ředitel Městského kulturního střediska Holešov Pavel Chmelík. 

Řemeslníci teď zároveň dokončují zámeckou restauraci. Otevřít má ještě letos. Provozovatel musel městu předem zaplatit nájem na 15 let. 

Holešovská radnice koupila zchátralý a nevyužitý zámek v roce 2005. Postupné opravy už spolykaly čtvrt miliardy korun, většinou ze státní kasy. Díky nim se na zámku konají svatby, plesy, výstavy a koncerty, které lákají návštěvníky nejen z regionu. K úplnému dokončení obnovy holešovského zámku včetně nejviditelnější vnější fasády by město potřebovalo ještě asi sto milionů korun.    

Zámek v Miroslavi

Zastupitelé Miroslavi usilovali o prodej tamního zámku. Přestože chátrající zámek dokonce našel kupce s utříbenými plány a hlavně potřebnými financemi na nezbytnou rekonstrukci, především opoziční politici prosazovali, aby si Miroslav památku ponechala. Kvůli zdlouhavému jednání, ze kterého měla vzejít konečná podoba kupní smlouvy, nakonec Zdeněk Fránek vypověděl Miroslavi dočasnou nájemní smlouvu. Obec si proto památku nechala a podařilo se sehnat i dotace. Už příští rok by se měla začít opravovat první část zámku, kde vznikne muzeum.

Zámek Hrušovany

Zchátralý empírový zámek v obci Hrušovany na Znojemsku měla čekat lepší budoucnost. To když ho koupila společnost Orguloso, která chtěla v bývalém zámku otevřít domov pro seniory. Firma nejen že nezačala své plány uskutečňovat, ale za zámek nezaplatila ani korunu z dohodnutých dvou a půl milionu. Obec se proto musela obrátit na soud, který uznal, že při nesplacených závazcích patří zámek stále obci. Zastupitelé teď řeší, co se zámkem. Rozhodnout se chtějí během příštího roku. Nebrání se myšlence zámek prodat, zároveň ale i sami zkoušejí na jeho opravu získat dotaci.

Zámek Kupařovice

Barokní zámeček v Kupařovicích na Brněnsku několik let marně hledal kupce. Když ho po několika neúspěšných dražbách před čtyřmi lety nakonec koupil Tomáš Novotný, mohlo se zdát, že památka bude zachráněna. Nový majitel se hned od počátku netajil tím, že chce zámek opravit, přebudovat a dál prodat. To se mu ale nedaří. Důvodem je spor, který vede s bývalým majitelem. Teď je kauza u Nejvyššího soudu, příští rok by mělo být jasno.

Jaroslavický zámek

Krásný zámek v malé obci Jaroslavice na Znojemsku se nachází v obtížné situaci. Vedení obce ho prodalo soukromníkovi. Dcera původních majitelů Felicitas Spee se ho ale dlouhých osm let snažila získat zpět. Později zemřela a nikdo neví, zda se spory potáhnou dál nebo zámek konečně někdo získá. 

Zámek Lechovice

V zámku Lechovice byla pět let léčebna pro drogově závislé, majitelé už ale nezvládli nevýdělečný podnik financovat a zámek před necelým rokem koupil zahradní architekt, který chce okolo zámku vytvořit vzorový zámecký park.

Téma péče o památky v UVR (zdroj: ČT24)