Zeman by měl promluvit o lánské schůzce, myslí si Zaorálek

Praha – Prezident Miloš Zeman by měl říct, co se odehrálo na schůzce, která proběhla v sobotu na zámku v Lánech. V Interview Daniely Drtinové ho k tomu vyzval místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. Dosud například není jasné, jestli pozvánka přišla z Hradu, nebo aktivita vzešla od křídla kolem Michala Haška. Podle Zaorálka každý z účastníků popisuje schůzku jinak, a proto je možné, že proběhlo i více forem – nejdříve v širším a pak v užším složení.

„Prezident by měl prolomit mlčení,“ prohlásil v pořadu Zaorálek. Zeman povolební schůzku s částí sociálních demokratů dosud výrazně nekomentoval; kvůli zraněnému kolenu se nyní zotavuje v Lánech a má od lékařů nařízený klid.

Druhý muž ČSSD Michal Hašek se sice dnes omluvil za to, že schůzku se Zemanem zapíral, podle Zaorálka to ale nestačí. „Když se někdo stane směšně populárním, tak je situace neudržitelná,“ uvedl s odkazem na úterní Interview DD , kde Hašek opakovaně popřel, že by ke schůzce došlo – a jeho rozporuplná vyjádření jsou nyní hitem na internetu v podobě různých montáží a videí.

Zásadní jednání, na kterém si ČSSD definitivně vyjasní pozice, se má uskutečnit 10. listopadu, kdy zasedne ústřední výkonný výbor. Zaorálek se domnívá, že podporu dostane předseda strany Bohuslav Sobotka; sociální demokracie si podle něj zároveň nemůže dovolit, aby vedení zůstalo beze změn, když se jeho část zesměšnila a zdiskreditovala. Hašek přislíbil, že na tomto jednání oznámí, jestli se vzdá funkce.

Zaorálkovi by se líbila koalice s ANO a lidovci

Rovněž podoba nové vlády získá jasnější kontury až po klíčovém jednání ČSSD. Zatím není známo ani složení v pořadí již třetího vyjednávacího týmu strany. Podle Zaorálka možná byla chyba, že se v předchozích týmech neobjevil žádný zástupce sociálnědemokratických senátorů. Jisté pouze je, že jednání o možné vládě povede Sobotka.

Hnutí ANO a lidovci se dnes shodli na tom, že buď půjdou do vlády společně - nejspíše v koalici ještě s ČSSD, nebo podpoří menšinově vládu ČSSD, nebo skončí v opozici. Právě první variantu by preferoval i Zaorálek. „Pokud bychom měli vytvořit něco, co by mělo stabilitu a dlouhodobou šanci, tak je to vláda vytvořena na koaličním základě s účastí obou stran,“ uzavřel Zaorálek. Koalice těchto tří uskupení by v dvousetčlenné sněmovně disponovala většinou 111 hlasů – ovšem za předpokladu, že by všech padesát poslanců ČSSD hlasovalo jednotně.

ČT24.cz O DĚNÍ V ČSSD:

Středa 30. října:

Úterý 29. října:

Pondělí 28. října:

Neděle 27. října:

Vydáno pod