Autobusová zastávka jako umělecké dílo

Loštice (Šumpersko) – V unikátní umělecké dílo změnili nadšenci autobusovou zastávku v Lošticích na Šumpersku. Ještě před nedávnem zanedbanou a vandaly poničenou stavbu, které se lidé obloukem vyhýbali, vyzdobili portréty místních obyvatel i moravských osobností. Zastávka se tak teď stala pohádkově naučnou galerií, ve které se člověk pobaví a najde i prostor k zamyšlení.

V autobusové zastávce na okraji Loštic se lidé raději nezdržovali, ani když pršelo. Byla totiž špinavá, pomalovaná sprejery a zarostlá plevelem. Loštický patriot, řezbář Jaroslav Beneš, bydlí naproti zastávky. I proto před nedávnem oslovil svého přítele, malíře Petra Herziga, který nevzhlednou stavbu během jednoho týdne proměnil ve velký obraz.

Na zdech zastávky je pak slavný zápasník Gustav Frištenský, největší Hanák Josef Drásal a nechybí ani někteří obyvatelé Loštic a jejich okolí. Součástí obrazu je i brouk smetanovec pruhovaný. Znázorňuje známého tykadlového řidiče Romana Smetanu.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Zastávka, která z části stále slouží svému původnímu účelu, se teď stala vyhledávaným turistickým cílem a bude i místem k zamyšlení. Řezbář Jaroslav Beneš tu totiž chce upozorňovat na důležité události. V současné době tak nechybí dušičková výzdoba. V době Vánoc sem pak postaví část Betléma.

Vydáno pod