Karviná pošle děti na levné lyžařské pobyty

Karviná – Děti z mateřských a základních škol v Karviné, která se podobně jako další oblasti Moravskoslezského kraje potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší, pojedou v zimě na lyžařské pobyty. První děti odcestují v polovině prosince.

„Po letních ozdravných pobytech v Beskydech je to další možnost, jak děti dostat ze smogu na čerstvý vzduch a zajistit jim zábavné aktivity v přírodě. Příspěvek rodičů bude opět minimální,“ uvedl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD). Primátor přopomněl, že uplynulou zimu odjelo na kurzy zhruba 300 dětí, letos jich bude 460. „Bude o jeden kurz více než vloni. Vloni jsme se orientovali hlavně na děti z mateřských škol, letos je nabídka určena také pro první stupeň škol základních,“ dodal Hanzel.

Pětidenní kurzy povedou kvalifikovaní lektoři a děti budou doprovázet pedagogové. „Pro menší děti je kromě lyžování připraven i zábavný program, větší děti se budou učit především lyžovat. Kurzy jsou tedy uzpůsobeny každému věku dětí. Rodiče zaplatí pouze 500 korun za celý kurz,“ uvedl náměstek primátora Lukáš Raszyk (ČSSD). Školy a školky už nabídku mají k dispozici a rodiče mohou nyní své děti hlásit. Přednost by měly dostat děti, na které se loni nedostalo, protože zájem o zimní pobyty je mezi rodiči velký.

Lyžovat se bude jezdit do Bukovce na Frýdecko-Místecku. První skupina dětí odjede 16. prosince, další pětidenní turnusy se pak uskuteční v novém roce. Děti budou do přírody vyjíždět denně a vždy po lyžování se budou vracet domů. Pobyty vyjdou na 800 tisíc korun a s náklady městu pomůže soukromá nadace.

„Ozdravné pobyty organizuje karvinská radnice tradičně, jsou to pobyty pro nemocné děti s diagnózami, jako je astma či jiné dýchací obtíže, ale také pro děti bez obtíží, které rodiče poslat do hor nebo k moři chtějí,“ uvedla mluvčí magistráru Šárka Swiderová. Nemocné děti tak v lednu pojedou na ozdravné pobyty například do Metylovic na Frýdecko-Místecku, kde budou mít pobyt zcela zdarma. V březnu 2014 pojede 120 dětí také na ozdravný pobyt do Karlova na Bruntálsku. „Léto ještě plánujeme. V minulých letech jsme třeba poslali 125 dětí k moři do Chorvatska, letos bylo 120 dětí na jarních školách v přírodě a 94 dětí na třech turnusech letních pobytů v Beskydech,“ dodala Swiderová.