Festival Moravský podzim v poločase: víkend patří polské vážné hudbě

Brno - V Brně zazněla hudba k 80. výročí narození skladatele Henryka Góreckého. Sobotní koncert byl jedním z vrcholů polského víkendu na festivalu Moravský podzim. Festival ukončí 8. listopadu koncert mezzosopranistky Karen Cargillové s Londýnským symfonickým orchestrem.

Henryk Górecki patří k nejvýznamnějším polským skladatelům 20. století. Rodák z Czernicy zemřel před třemi lety. Většina jeho skladeb má duchovní rozměr. Dnes zazněla Muzyka staropolska a zejména proslulá Symfonie písní žalostných složená mimo jiné na text zprávy nalezené po druhé světové válce ve vězení gestapa.

Obě skladby v Brně zahrál Národní symfonický orchestr polského rozhlasu Katovice, který je mnohými považovaný za nejlepší polský orchestr současnosti. Dirigoval ho Tadeusz Strugala.

NO COMMENT: Koncert katovického symfonického orchestru (zdroj: ČT24)

Program festivalu Moravský podzim

O koncert byl velký zájem, vyprodaný ale nebyl. Podle pořadatelů letos festivalu pomohlo zvýšení rozpočtu, který se pohybuje v milionech korun. „Mohli jsme si dovolit ty nejlepší interprety,“ uvedla manažerka festivalu Lucie Šnajdrová.

Vyprodaný je například závěrečný koncert. V pátek se v Brně představí londýnský symfonický orchestr. Pod taktovkou Valerije Gergijeva předvede skladby Hectora Berlioze, včetně známé Fantastické symfonie. „Řešíme ještě možnost, že by se lidé na koncert dostali i na stání,“ uvedla Šnajdrová.

Podle ní zatím není jasné, zda se dramaturgie festivalu bude v budoucnu stejně jako letos věnovat tematicky hudbě jednoho z národů. „Polský program letos vyplynul i z výročí skladatelů. Týká se to kromě Goreckého také Pendereckého a Lutoslawského,“ dodala Šnajdrová.

Moravský podzim se mění v bienále

Od letošního ročníku je pořadatelem festivalu brněnská filharmonie. Moravský podzim nebude pořádat každý rok, ale jen jako bienále. Navíc už nebude mít pevně dané téma. „Tahle změna nám dává daleko větší volnost při výběru interpretů a při výběru a chystání repertoáru z velmi zajímavých dramaturgických programů, které se běžně v sezoně nemohou objevit,“ vysvětlila ředitelka filharmonie Marie Kučerová.

Vydáno pod