Olomoucká radnice zakládá v Holicích nový les. Bude mít 30 hektarů

Olomouc – Olomoucká radnice zakládá na periferii města nový les. Holický les má mít rozlohu třicet hektarů, zahradníci právě začali s výsadbou. V následujících týdnech vysadí sedmdesát dva tisíce dřevin – hlavně duby, lípy, habry, jilmy a olše. Les bude součástí přírodního areálu, který bude sloužit především lidem z olomouckých částí Holice, Nových sadů a Nového světa k procházkám, odpočinku, hrám a sportu.

Tato plocha na okraji Olomouce byla dosud využívána zemědělsky. V areálu budou také rozsáhlé louky a aleje stromů.

„Holický les dokáže do budoucna sehrát důležitou roli i při povodních, protože zvýší schopnost krajiny zadržet vodu a tím významně posílí protipovodňovou ochranu města,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs z KDU-ČSL. Dodal, že založení Holického lesa chápe jako protiváhu k nové výstavbě, která vždy městu ubere zeleň a vede k omezení tradičního prostoru v listnatých lesích na březích řeky Moravy.

Příprava na výsadbu Holického lesa
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Zakázku na výsadbu lesa získalo sdružení firem Holický les, které nabídlo cenu dva miliony a devět set tisíc korun. Město má s touto lokalitou další ambiciózní plány. Chce tam vybudovat klidovou zónu, která bude mít rozlohu až sto hektarů. Vedle lesa počítá s výsadbou rybníků a cest, s přemostěním železniční trati nebo stavbou parkoviště. Náklady by mohly dosáhnout až padesáti milionů korun.

Příprava výsadby Holického lesa
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK
Vydáno pod