Basketbalová Opava by po dvou letech v suterénu ráda zpět mezi špičku

Opava - Od svého návratu do nejvyšší soutěže před pěti lety se opavští basketbalisté třikrát dostali do play-off, poslední dvě sezony ale byly spíše trápením. Předloni se Slezané po posledním místě v základní části zachraňovali až v baráži, v uplynulém ročníku se čtyřnásobný mistr prokousal s bídou do předkola a skončil dvanáctý. Už během loňské sezony ale Opavští začali pracovat na zkvalitnění kádru a v letošním ročníku zatím sklízejí plody své práce.

Ambice Opavy v novém ročníku NBL (zdroj: ČT24)

Po dalším letním posílení tým působí daleko zkušeněji, sebevědoměji a může se měřit i s těmi nejlepšími. „Po dlouhé době tu je silný tým, ale je ještě předčasné říkat, jestli budeme úspěšní,“ soudí trenér Opavy Petr Czudek. „Opava má spoustu hráčů, kteří hrají ligu dlouho - Láďu Sokolovského, člena širšího reprezentačního kádru Jakuba Šiřinu nebo Jakuba Blažka, takže Opava jako tým, který chce hrát týmový basketbal, může pomýšlet na hodně vysoké umístění,“ dodává trenér Děčína a reprezentace Pavel Budínský.

Nejvýraznější osobností opavského celku je jednoznačně Ladislav Sokolovský, který se do Slezska vrátil v minulé sezoně po osmi letech strávených v Nymburce. „Měli jsme celkem dobrou přípravu, získali jsme sebedůvěru a v lize se to zatím snažíme prodávat,“ vidí hlavní rozdíl oproti předchozím ročníkům opavské křídlo. Nejcennějším skalpem je pro Slezany zatím vítězství nad Děčínem, který v nejvyšší soutěži jinak zatím neprohrál. „Trenér Czudek tady odvádí výbornou práci, mají konsolidovaný tým, který se pořád zlepšuje a potrestali nás svou největší zbraní, dobrou střelbou,“ hodnotí kvality soupeře děčínský Luboš Stria.

Opava ale vstup do sezony nepřeceňuje, dokázala totiž zároveň prohrát třeba na palubovce Jindřichova Hradce, navíc už po třech zápasech přišla o zraněnou černohorskou posilu Milutina Djukanoviče. „S každou výhrou si ale budeme víc věřit a tým se bude dál sehrávat v obraně i útoku. Pevně věřím, že se nám vyhnou zranění a budeme hrát nejvýš, jak to půjde,“ uzavírá Czudek.