Krizový štáb chce garance, že OKD nebude těžit pod zónou Nové Pole

Karviná – Krizový štáb pro Moravskoslezský kraj bude požadovat po těžební společnosti OKD dlouhodobé garance pro zachování průmyslové zóny v Karviné Novém Poli. OKD chce rozšířit těžbu uhlí pod nedalekou část Staré město. Ministerstvo průmyslu a obchodu doporučí, aby investoři uzavřeli s těžební firmou písemné smlouvy, že se pod zónou těžit nebude.

Průmyslová zóna v karvinském Novém Poli, kde se vyrábí například součástky pro automobily, zdravotnická technika nebo výtahy, funguje už téměř 15 let. Poslední rok investoři znejistěli. Neví totiž, zda OKD počítá s vytěžením uhlí přímo pod budovami podniků. „Z pohledu podnikání je problematická právě nejistota, kdy a za jakých podmínek budete muset průmyslovou zónu opustit,“ míní generální ředitel CzechInvestu Marian Piecha.

V karvinské průmyslové zóně Nové Pole pracuje v současné době 1 850 lidí. Většina z devíti místních firem by přitom chtěla expandovat a nabírat další pracovníky. Budoucnost zóny projednával krizový štáb pro Moravskoslezský kraj. Jeho členové se sešli poprvé mimo Ostravu přímo v sídle jedné z firem v Karviné. „Prioritou je, že nebude těžba pod Novým Polem, že se tady bude moci rozvíjet průmysl, který tady je,“ uvádí hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Společnost OKD právě připravuje dokumentaci na posouzení vlivu těžby na Dole Karviná na okolí. Slibuje, že uhlí pod zónou těžit nebude. „Po zvážení všech ekonomických dopadů, zhodnocení vlivů na životní prostředí a po dohodě s městem Karviná rozhodlo představenstvo na jaře letošního roku o variantě, která nepočítá s vlivy na průmyslovou zónu Karviná Nové Pole,“ informoval mluvčí OKD Marek Síbrt. „Doporučujeme, aby OKD uzavřelo smlouvu s firmami, které tady podnikají, aby se ty firmy mohly včas rozhodnout strategicky,“ dodal ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala (nestr.).

Znění písemných garancí pro další existenci průmyslové zóny by měla pracovní skupina, ve které je i generální ředitel OKD, sepsat do konce roku.