Poslanec Rykala odstoupil z vedení ČSSD, ostravským šéfem zůstává

Havířov - Člen předsednictva ČSSD, předseda ostravské organizace a poslanec Adam Rykala, který přispěl k vyloučení Bohuslava Sobotkovi z povolebního vyjednávacího týmu, se na včerejší krajské konferenci v Havířově vzdal funkcí ve vedení strany. Odstoupil z předsednictva ČSSD a Ústředního výkonného výboru, složil funkci místopředsedy moravskoslezské organizace. Ponechal si pouze post předsedy ostravské buňky.

Účastníci konference Rykalu nejprve zvolili místopředsedou, potřebný počet hlasů ale získal jen velmi těsně. Později se rozhodl funkce vzdát.

"Vnímám rozladění delegátů z toho, co se po volbách odehrálo. Chci pro sociální demokracii pracovat a získat si důvěru členů,“ komentoval své rozhodnutí Rykala.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Z čela ostravské okresní organizace ale odejít nechce. Je přesvědčen, že mu její členové vyjádřili důvěru. "Této funkce se nevzdám. Vyvodil jsem zodpovědnost za hlasování o předsedovi Sobotkovi na předsednictvu. Na druhou stranu je faktem, že volební výsledek ČSSD není velkým vítězstvím,“ vysvětloval.

Bohuslav Sobotka, Josef Novotný a Adam Rykala
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Rykala uvedl, že pro rezignaci na členství v předsednictvu a v Ústředním výkonném výboru se rozhodl už před krajskou konferencí, funkce místopředsedy složil spontánně až na místě.

Rykala uvedl, že kdyby se dnes měl rozhodnout, hlasoval by po volbách pro to, aby odpovědnost za volební výsledek vyvodilo celé vedení ČSSD, ne pouze předseda Bohuslav Sobotka.

Právě ostravskou ČSSD vedenou Rykalou obvinil ostravský primátor Petr Kajnar z podílu na přípravě povolebního puče proti Sobotkovi. I Kajnar na havířovské konferenci ztratil. Přišel o post předsedy krajské organizace, nikdo ho už do funkce ani nenominoval. Naopak ho část sociálních demokratů minulý týden vyzývala, aby ze strany vystoupil. Argumentovali tím, že on a další dva straníci z Ostravy ČSSD poškodili žalobami na neplatnost moravskoslezské kandidátní listiny do Poslanecké sněmovny, na kterou se vůbec nedostali. Soud jejich žádosti o vydání předběžného opatření ale odmítl. Primátor třetího největšího města Česka je na rozdíl od Rykaly už jen řadovým členem ČSSD.

Petr Kajnar
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Místopředsedy krajského výkonného výboru byli zvoleni primátor Karviné Tomáš Hanzel, starosta Poruby Lumír Palyza, náměstek hejtmana Jiří Martinek, krajský zastupitel Ctibor Vajda, poslanci Dana Váhalová a Ladislav Velebný.

Vydáno pod