Policie obvinila z vražd v Raškovicích učitele. Ozbrojený byl legálně

Ostrava - Policisté obvinili jednatřicetiletého učitele z Novojičínska z dvojnásobné vraždy v Raškovicích na Frýdecku-Místecku. V pondělí v podvečer tam zastřelil sedmnáctiletou dívku, jejího třiasedmdesátiletého dědečka a vážně postřelil její babičku. Policisté ho chytili krátce po zločinu, utíkal prý do lesa. Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel dnes potvrdil, že muž měl u sebe tři pistole, dalších šest zbraní různého typu a velké množství nábojů policisté našli u něho doma. Ozbrojen byl legálně.

K domu, kde dívka bydlela, přijel sám. Vystoupil z auta a ještě z ulice po ní začal střílet. Podařilo se jí utéct do domu. „Muž v útoku pokračoval. Střílel do oken, jedno pak rozbil a vešel jím dovnitř,“ líčil Tomáš Kužel. Nejprve útočník zastřelil důchodce, potom postřelil jeho ženu a nakonec zabil dívku. Po celou dobu byla v domě také její matka, té ale neublížil. Její manžel a otec zavražděné byl právě mimo dům.

Poté muž z místa činu utekl, policisté ho dopadli nedaleko Raškovic. „Nekladl odpor. U sebe už měl jen jednu pistoli,“ řekl Kužel. Policisté muže v úterý vyslýchali. Nesl to špatně a zkolaboval. Vyšetřovatelé museli přivolat zdravotníky.

Střelba v Raškovicích
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Policisté zatím nechtějí komentovat motiv vražd a vztah vraha k obětem. Potvrdili pouze, že obviněný je učitel. Podle neoficiálních informací dívku učil na střední odborné škole ve Frýdku-Místku angličtinu a měl s ní poměr. Podle některých zdrojů se s ním chtěla rozejít. Objevily se také spekulace, že byla těhotná. Podle sousedů byla napadená rodina ve vesnici vážená a oblíbená.

Postřelená jednasedmdesátiletá babička dívky je hospitalizována v ostravské fakultní nemocnici. „Ženin stav je stále kritický, utrpěla vícečetná střelná poranění,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

O obviněném toho policisté zatím mnoho neřekli. Potvrdili, že je učitel a nebyl nikdy trestaný. Zveřejnili, že měl spoustu zbraní. Při činu použil tři pistole různých ráží, doma měl dalších šest zbraní, mimo jiné opakovací brokovnici. Vlastnil také šest tisíc nábojů. Hrozí mu až dvacet let, případně ještě vyšší - výjimečný trest.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)