Soud potrestal jednatele firmy, která podvedla více než tisícovku věřitelů

Brno - Krajský soud v Brně dnes vynesl verdikt v kauze podvodů společnosti Woman & Man Exclusive, která lidem slibovala výhodné půjčky, hypotéky nebo investice s ročním zúročením až 25 procent. Celkem připravila 1319 věřitelů o 166 milionů korun. Jednatel Petr Polách byl odsouzen k devítiletému trestu, jeho kolegyně Marcela Rytychová Olšovská má trest o půl roku kratší, deset let má ale zákaz činnosti ve firmách.

Oba jednatelé, kteří dnes k soudu nedorazili, dostali i peněžitý trest. Polách musí zaplatit milion korun, Rytychová Olšovská 900 tisíc korun. Pokud je nazaplatí, jejich tresty se ještě o rok, respektive třičtvrtě roku, navýší. Poškozeným také musí společně zaplatit škodu, která jejich podnikáním vznikla.

„Společnost garantovala výplatu úroků. Jistina byla zajištěna směnkou, která ovšem nebyla krytá,“ vysvětlil státní zástupce Aleš Sosík. S verdiktem soudu je spokojený nejen žalobce, ale například i zmocněnkyně části poškozených, kteří své peníze firmě svěřili. „S výsledkem soudu jsme spokojení, protože mezi poškozenými je také spousta lidí, kteří se ztrátou těch finančních prostředků dostali do bytových problémů nebo exekucí,“ uvedla Petra Armandová.

„Půjčíme Vám, i když máte problémy v úvěrovém registru nebo nemůžete prokázat svůj příjem. Zaplatíme za Vás exekuce na nemovitosti,“ tak lákala společnost Woman & Man Exclusive své klienty v letech 2004 až 2009. Společnost, která sídlila v městské části Komárov získané peníze dál neinvestovala, brzy se tak dostala do finančních problémů.

Někteří lidé firmě svěřili dva tisíce korun, jiní dokonce osm milionů korun. „Slibovali zaplacení úroků na pět let dopředu, což byl pro mě první signál, že to asi není úplně v pořádku. Ale ta myšlenka rozložených investic všechny zaujala bez ohledu na to, jestli to byl finanční expert, nebo ne,“ uvedl jeden z poškozených klientů Pavel Krivoš, který společnosti rovněž svěřil své peníze.

Obhajoba tvrdila, že jednatelé jen špatně investovali, a naopak jejich firma se stala terčem jiného podvodu.

Na případ poprvé v historii upozornila přímo Česká národní banka, která si všimla, že W&M Exclusive nemá vůbec licenci na poskytování bankovních služeb. První problémy s financováním se objevily už v roce 2008, o tři roky později už byla firma v úpadku a byl na ni vyhlášen konkurz.

Podle žalobců bylo jasné, že společnost nikdy nebyla schopná své vysoké závazky dodržet. Policisté při vyšetřování zabavili nemovitosti v hodnotě asi třiceti milionů korun. Podvedení klienti ale chtějí získat zbylé peníze soudní cestou.