Slovácká prkna rozzáří Jiráskova Lucerna v barokním hávu

Uherské Hradiště - Po šestadvaceti letech se na prkna Slováckého divadla v Uherském Hradišti vrací klasika českého divadla - Jiráskova Lucerna. Příběh s pohádkovou atmosférou má premiéru zítra v 19 hodin v Uherském Hradišti. Režisérské taktovky se ujal současný ředitel divadla Igor Stránský, který Lucernu na tamní scéně režíroval už před více než čtvrtstoletím.

„To není pohádka o vodnících, ale je to pohádka o našem češství, o našich kořenech a o tom, že se toto v poslední době velmi vytrácí. Proto Lucernu hrajeme,“ vysvětlil režisér Igor Stránský. Příběh o mladém mlynáři, který musel doprovázet panstvo do lesa a svítit mu na cestu lucernou není jen vyprávěním o podřízenosti. Alois Jirásek do něj skryl i řadů vlasteneckých a lidových motivů.

„Když jsem se dozvěděla, že mám hrát roli kněžny, tak jsem se trošku lekla, protože jsem si říkala, jak do toho dát nějakou pravdivou emoci, aby to působilo přirozeně. Potom jsme začali zkoušet a ten text se mi začal strašně líbit. Vlastně v té roli kněžny jsem nakonec hledala obyčejnou ženu,“ přiznala herečka Anna Pospíchalová.

No comment: Představení Lucerna ve Slováckém divadle (zdroj: ČT24)

Jiráskova Lucerna, která měla svoji premiéru už před více než sto lety, je vůbec nejhranější původní českou divadelní hrou. Dočkala se navíc už čtyř filmových a jedné operní adaptace. Ve Slováckém divadle se rozhodli pro nákladnou barokní výpravu, o kterou se postarala výtvarnice Eva Jiříkovská.

„Barokní divadlo dává určitou stylizovanou iluzi, což přesně odpovídá této hře. Prostředí zámku, mlýna i lesa, to všechno nahrává této inscenaci,“ uvedl režisér Stránský. Divadelní klasiku v Uherském Hradišti doprovodí hudba Jiřího Pavlici.

Představení Lucerna ve Slováckém divadle
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK
Vydáno pod