Letošní Svatomatinské víno jde do prodeje

Brno, Polešovice - První letošní Svatomartinské víno odšpuntovali dnes v 11 hodin dopoledne vinaři napříč republikou. Ochutnávka mladého vína se znakem sv. Martina na koni se totiž řídí přísnými pravidly. Prodejci musí s rozléváním Svatomartinského vína počkat až do 11. listopadu. Nejvíce lahví mladého vína se již tradičně nabízí v centru moravské metropole.

Na slavnostech na náměstí Svobody mohli lidé ochutnat z široké nabídky. „Je tu asi stovka druhů. Snažili jsme se, aby tu byla celá škála Svatomartinských vín,“ řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. „Letošní Svatomartinská vína vyrábí 116 vinařství. Jejich objem přesáhne 2 miliony litrů, letos to bude zhruba stejně jako loni. Není prioritou vyrobit Svatomartinského vína co nejvíc, ale aby bylo kvalitní a lidé byli spokojení,“ dodal Machovec. Polovinu vzorků na náměstí Svobody podle něj dodala malá rodinná vinařství.

Lahví Svatomartinského každoročně přibývalo, letos se jejich počet poprvé ustálil. Každý ročník je podle vinařů výjimečný, protože v každém roce byly podmínky pro výrobu vína jiné. Ta letošní jsou prý svěží a nádherně voní po ovoci. „Letos vyrábíme Svatomartinské víno už pátým rokem, je to pro nás tradice a prestiž,“ řekl Tomáš Bařina z vinařství Sklep na Bařině z Čejkovic. „I marketingově je to úspěšná věc. Jen tady na náměstí Svobody máme zhruba 50 kartonů, to je asi tři sta lahví,“ dodal.

Jaroslav Machovec o letošním Svatomartinském (zdroj: ČT24)

Nejčastějším bílým Svatomartinským je Müller Thurgau, červenému vínu dominuje Modrý Portugal. Značka Svatomartinské víno byla poprvé registrovaná v roce 1995 a poslední roky funguje pod Vinařským fondem. Získat licenci znamená splnit řadu kritérií, například zajistit, aby se láhve označené logem Svatomartinských vín otevřely opravdu až 11. listopadu. Každoročně se totiž objevují případy, kdy některé obchody či vinotéky začnou prodávat dříve. Podobný případ se v Brně objevil už minulý týden v pátek. Excesům podle Jaroslava Machovce nejde zabránit. Existují sice sankce vůči vinařům, ne ale vůči prodejcům.

Na oslavy není čas

Ne všichni výrobci svatomartinského vína měli dnes čas slavit. Například malý vinař Vít Soják, který hospodaří v Polešovicích na Uherskohradišťsku, dnes faráře a přátele výjimečně do sklípku nepozval. I když Svatomartinské víno letos vyrobil už třetím rokem, na košt dnes nezbyl čas. Tradiční oslavu ale poprvé odložil kvůli neodkladné práci na vinici.

Hovoří vinař Vít Soják z Polešovic (zdroj: ČT24)

„Konečně jsme se dostali ke sběru, protože minulý týden jsme se kvůli počasí ke sbírání nedostali. Potřebujeme posbírat sylván zelený a pak máme ještě polovinu hroznů ve vinohradě,“ vysvětlil Soják. Na symbolickou jedenáctou hodinu a jedenáctou minutu nakonec přece jen nezapomněl. Vyhlásil přestávku a otevřel letošní svatomartinské přímo ve vinohradu. Pár stovek lahví, které letos vyrobil, rozvezl po vinotékách už v pátek. Spíš kvůli tradici a prestiži než pro velký zisk.

Po přípitku a malém občerstvení se všichni vrátili zpět k práci. Opožděnou oslavu s cimbálem, desítkami spolupracovníků a přátel si ve sklípku dopřeje až o víkendu, kdy už bude sklizeň v bezpečí. „V naší okrajové oblasti nebo podoblasti hrozny dozrávají později. A letos je ročník takový specifický, že sklizeň je opožděná asi o tři týdny,“ dodal vinař. I přesto si letošní opožděnou úrodu pochvaluje.

Obliba mladých vín stoupá

I v oblasti mladého vína se objevuje konkurence. Na trh vstoupily totiž nové druhy mladých vín, která se odmítají registrovat pod Vinařským fondem. Zákazník si tak může zakoupit letošní víno také pod označením Moravské Božolé, Mladé víno nebo Víno sv. Kateřiny. Jméno „Božolé“ má přitom odkazovat na francouzská mladá vína „Beaujolais“.

Svatomartinské víno

Nejen, že se smí otevřít až 11. listopadu, musí splňovat i další kritéria. Bílé víno může obsahovat maximálně 12,5 objemových procent alkoholu a smí být pouze suché, stejně jako víno červené. To může obsahovat maximálně 13 procent alkoholu. Všechna svatomartinská vína musí také schválit degustátoři. Zatímco v roce 2005 se Svatomartinského vyrobilo 500 tisíc lahví, letos to podle odhadů bude na 2,5 milionu. To je desetkrát víc, než se prodá francouzského Beaujolais.

Oslavy Svatomartinského vína se postupně přesouvají i do dalších měst regionu. Už tradičně je pořádají například na náměstí v Uherském Hradišti, kde láhve s letošním vínem dnes otevřou v 11 hodin a 11 minut. Požehnání Svatomartinských vín vystřídá jejich ochutnávka. Jako poděkování přírodě budou potom místní návštěvníci tvořit živé obrazy.

Na Martina má začít sněžit, bílo je jen ve fabrikách na zelí

Podle pranostik má svatý Martin přijet na bílém koni, podle meteorologů se ale letos zpozdí. Bílo je zatím jen ve firmách, kde zpracovávají zelí. To je tradiční příloha svatomartinské husy, stejně jako knedlík. Češi si jej poslední dobou mnohem častěji koupí, napilno tak mají i v pekárnách.

Pranostiky

Na svatého Martina, bývá dobrá peřina.

Martinův led, bude vodou hned.

Na svatého Martina, kouřívá se z komína.

Husu si ale lidé doma pečou sami a rádi. Recepty a tipy jsou různé – před pečením se má třeba kůže propíchat a husa potřít mlékem. Aby byla husa šťavnatá, peče se s jablky a cibulí. Péct se musí pomalu, jen na 70 až 80 stupňů. Na čtyřkilovou husu je potřeba čtyři až pět hodin pečení. Posvícenská martinská husa má tradici spíše v bohatších regionech – na Hané, na Slovácku nebo v Polabí. 

Proč pečeme právě husu?

Podle legendy se husa peče za trest, protože kejháním rušila bohoslužbu. Podle jiné legendy se husy provinily tím, že svým kejháním prozradily svatého Martina. Prý se schoval do hejna hus, když se zdráhal přijmout biskupský úřad.

Dříve se s dnešním datem kromě pití mladého vína a posvícení pojilo i pečení martinských rohlíků nebo podkov. Lidé jedli tučná jídla, aby se připravili na zimu. Martinská husa byla dokonce poslední pečení před šestitýdenním adventním půstem. Čeledi končívala služba, uzavíraly se smlouvy, všichni čekali na první sníh. Dodnes se na jiných místech v Evropě zapaluje martinský oheň, v Nizozemí, Německu nebo Rakousku dokonce bývají průvody, v jejichž čele vždy jede muž na koni.

O svatém Martinovi

Svatý Martin byl římský voják, poutník a později biskup. Narodil se v provincii Panonie ve městě Savaria (Szombathely v dnešním Maďarsku). Proslul svou misijní činností, kdy obracel pohany na křesťanství. Pojí se s ním legenda o plášti: když se na koni vracel do vojenského tábora, potkal polonahého žebráka. Neměl peníze ani jídlo, mečem proto rozdělil svůj důstojnický plášť a půlku mu dal. Příští noc spatřil Ježíše, jak říká andělům: „Tímto pláštěm mě oděl Martin.“ Nechal se pokřtít a stal se poutníkem, v roce 370 pak biskupem ve městě Tours. Dnes je vnímán jako patron vinařů, jezdců, žebráků, úrody, domácích zvířat i hus.

Téma Svatomartinského vína v UVR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod