Hřiště má omezený provoz. Kvůli jednomu decibelu

Hranice – Příliš hlučné hřiště pro děti mají v Hranicích na Přerovsku. Stálo přes dva miliony, ale děti si na něm nemohou hrát kdykoliv. Hygienici totiž celodenní provoz hřiště zakázali, protože byla při kontrolním měření hluku překročena povolená hranice o jeden decibel.

Správce hřiště na sídlišti kpt. Jaroše odemyká dětem hřiště dvakrát denně,  na dvě a půl hodiny dopoledne a na stejnou dobu odpoledne. Za vším stojí stížnost jedné z obyvatelek sídliště. Hřiště je totiž umístěné jen3 metryod domu, ve kterém bydlí. „Ohrožoval mne tady nesnesitelný hluk. Od rána do večera. My máme okna do hřiště a nebylo kam utéct,“ uvádí nespokojená obyvatelka sídliště.

Stížnost město postoupilo hygienikům, kteří provedli zvuková měření a potvrdili, že křik hrajících si dětí překračuje stanovený limit o jediný decibel. „Z našeho pohledu jde o malou hodnotu, téměř nevýznamnou a sluchově nepostřehnutelnou, nicméně jde o překročení hygienického limitu,“ vysvětluje Jarmila Lindnerová z Okresní hygienické stanice v Přerově.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Město proto hřiště zamklo a dětem je otevírá jen na pět hodin denně. „Je to nešťastná situace, protože se musíme podřídit předpisům, které hygiena doporučila. Nemůžeme v této věci jednat jinak,“ dodává místostarosta Hranic Pavla Tvrdoňová (Nez.).

Hranická radnice ve městě vybudovala tři taková hřiště. Stížnost však řeší jen na sídlišti kpt. Jaroše. „Vadí mi to. Nechápu, proč si děti nemohou hrát na hřišti, které je k tomu účelu postavené,“ uvádí paní Šárka Palová, jedna z obyvatelek sídliště.

150 nespokojených rodičů už městu sepsalo stížnost. I od hygieniků nyní žádají  nové přeměření hluku u hřiště.