Penjiho nevěsty dorazily do Ostravy

Sameček štětkouna kamerunského Penji v ostravské zoologické zahradě se úspěšně seznámil se svými dvěma nevěstami. Návštěvníci mohou vidět všechna zvířata pohromadě v zadní části pavilonu Tanganika.

Mladé samičky, Yoko a Poli, jsou sestry a narodily se 20. února loňského roku v Zoo Rotterdam. Samičky jsou o něco menší než Penji. Tomu se již navíc na hlavě objevují výrůstky typické pro samce. Od prvních chvil to vypadá, že si Penji nové partnerky oblíbil, je tedy pravděpodobné, že se ostravská rodina štětkounů rozroste o nové členy.

Penjiho nevěsty dorazily do Ostravy
Zdroj: Zoo Ostrava
Autor: Pavel Vlček

Štětkoun kamerunský

Štětkoun kamerunský ( Potamochoerus porcus pictus) je velmi pestře zbarvené prase a má poměrně hustou hnědočervenou srst, úzký bílý pás uprostřed hřbetu a protáhlé ušní boltce zakončené štětkou delších chlupů (odtud jeho název). Patří mezi rychlé běžce a také dobré plavce. Vyskytuje se na západ od řeky Ubangi až k řece Niger. Obývá lesy, křoviny a mokřady, kde má dostatek vody, úkrytů a potravy. Za horka se s oblibou chladí v řekách a tůních. Živí se podzemními i nadzemními částmi rostlin, ovocem i živočišnou potravou (plazy, ptačími vejci a mláďaty). Za potravou vychází převážně v noci. Žije v malých skupinách vedených dospělým samcem. Výrůstky na hlavě slouží samcům v době námluv jako nárazníky při vzájemných potyčkách. Samice rodí po 120-127 dnech březosti 1-6 mláďat do hnízd z travin, které si sama buduje.


„Prostory v pavilonu Tanganika budou ale obývat jen dočasně. Po dostavbě Pavilonu evoluce budou zvířata umístěna v jednom z nových výběhů,“ řekla Šárka Kalousková, tisková mluvčí Zoo Ostrava.