Spartu čeká výjezd na Hanou, v Olomouci se jí obvykle daří

Praha - Patnáctizápasová série neporazitelnosti fotbalistů pražské Sparty projde další zkouškou v Olomouci, která si hodně slibuje od dočasného návratu Zdeňka Psotky z funkce generálního manažera na trenérskou lavičku. Pro Spartu jsou výjezdy na Hanou v posledních letech většinou úspěšné. V lize prohrála v Olomouci naposledy v květnu 1998. Letos na jaře přes Sigmu suverénně postoupila do semifinále poháru, a navíc vyhrála i ligový duel. Z utkání Sparty v Olomouci přineseme podrobný textový on-line přenos.

Olomouc touží poskočit ze sedmého místa a pomoci jí k tomu má návrat Psotky, který dříve mužstvo trénoval. Psotka zatím nikdy nad Spartou zvítězit nedokázal. Řeší navíc výpadky v sestavě. Sigmě, která doma Spartě v lize nedala branku už čtyři roky, budou chybět distancovaní krajní beci Javůrek a Vidlička, jenž ve Spartě ještě v minulé sezoně působil. Psotka věří, že mužstvo dokáže probrat.

Ve výsledkové krizi uvízl Jablonec a pro Romana Skuhravého se každý z následujících zápasů stává bojem o setrvání na trenérském postu. Severočeši už čtyři zápasy nevyhráli, což hodlají změnit. „Chceme si napravit reputaci. Já ani hráči se na nic nebudeme vymlouvat, musíme v posledních třech zápasech roku vydat maximální úsilí,“ uvedl Skuhravý.

Zápas mohou ozdobit dvě jubilea. Domácí brankář Michal Špit má další šanci na vychytání 100. čistého konta v nejvyšší soutěži a hostující útočník Petr Švancara si může připsat 300. start v lize.

Ze 14. místa by si ráda polepšila Slavia. Povzbudit ji může fakt, že Brno na jejím hřišti nikdy nezvítězilo. Pražané ale mají velké problémy v ofenzivě: už devět zápasů nedali víc než jednu branku. Zároveň už 210 minut neinkasovali. „Věřím v naše vítězství. V tabulce jsme na tom špatně právě kvůli tomu, že nezvládáme domácí zápasy. Náš cíl je tedy jednoznačně domácí bilanci zlepšit, přes domácí zápasy v Edenu se musíme dostat nahoru,“ řekl trenér Miroslav Koubek.

Brno má před svým nedělním soupeřem náskok jediného bodu a nechce dopustit, aby ho Slavia přeskočila. „Psychicky nám pomohla domácí výhra nad Jihlavou. Byli bychom rádi, kdyby taková dobrá nálada vydržela i po nedělním utkání. Doufám, že tentokrát se na zápas připravíme mnohem zodpovědněji než na poslední venkovní duel v Mladé Boleslavi,“ připomněl trenér Václav Kotal debakl 2:5 na soupeřově hřišti.