Jaké povolební změny čekají jižní Moravu?

Brno - Sociální demokraté si v neděli v Praze zvolili nový tým, který povede jednání o vládě. Jižní a východní Moravu v něm zastupuje kromě předsedy strany Bohuslava Sobotky jenom senátorka Alena Gajdůšková. Jak se povolební události promítnou do chodu Jihomoravského kraje?

Podle informací České televize je zatím na jihomoravském hejtmanství klid. Ve čtvrtek by měla normálně zasednout krajská rada, v jejímž čele stále stojí hejtman Michal Hašek (ČSSD). Ten byl jednou z klíčových postav nedávného rozkolu v ČSSD, který nejprve rozkýval křeslo pod stranickým předsedou Bohuslavem Sobotkou, ale následně stál stranické funkce naopak jeho odpůrce, Haška nevyjímaje. 

Jihomoravského hejtmana chce vyzvat k rezignaci jihomoravská ODS. Podle jejího předsedy Jiřího Kadrnky by v čele kraje neměl stát člověk, který veřejně lhal. Návrh by podle něj měly podat KDU-ČSL a ČSSD, které mají dohromady v zastupitelstvu 37 mandátů ze 65. ODS jich má sedm. Podle KDU-ČSL si však o personálních záležitostech musí rozhodnout sociální demokraté sami. Hašek se nyní po volbách musí do půl roku rozhodnout mezi funkcí hejtmana a poslance. Krajská ODS se podle jeho vyjádření nyní veze na mediální vlně, která se zvedla kvůli povolební situaci v ČSSD. 

Ministři z Moravy? 

Zda by se v nové vládě mohly objevit i nějaké tváře z jihu a východu Moravy, zatím není jisté. Lidovci se ještě stále nevyjádřili, jestli do případné vlády půjdou, a proto nechtějí spekulovat o tom, koho by do ní případně poslali. 

Sociální demokraté už mají jisto, koho ve vládě nechtějí – jde o Michala Haška, dříve zvažovaného na post ministra zemědělství, a Jeronýma Tejce, který měl ambice stát se ministrem vnitra. Předseda strany Bohuslav Sobotka předeslal, že bude při výběru ministrů hodně čerpat ze složení stínové vlády. V ní kromě něj jako premiéra sedí z jihomoravských členů ČSSD ještě Roman Sklenák, jako stínový ministr práce.

Případná jména se rýsují už i u strany ANO, kde by v úvahu na některý z vládních postů připadal Martin Stropnický.