Přelom v kauze Wilson: ministerstvo vrátí Brnu peníze

Brno, Praha – Ministerstvo obrany musí městu Brnu vrátit peníze za smluvní pokutu v kauze Wilson, rozhodl pražský městský soud. Město zaplatilo celkem deset milionů korun za to, že chtělo komerčně využít objekt bývalých kasáren na Kraví hoře, který ministerstvo na Brno bezplatně převedlo. Soud dnes mimo výrok také upozornil, že tehdejší převodní smlouva je podle něj neplatná, protože o převodu areálu měla rozhodovat vláda a nikoliv jen ministerstvo.

Město získalo někdejší kasárna bezúplatným převodem od státu v roce 2003. Tehdy se smluvně zavázalo, že následujících deset let bude pozemky využívat pouze nekomerčním způsobem. V opačném případě mělo uhradit pokutu ve výši ceny objektu, tedy 9,7 milionu korun. 

Radnice Brno-střed ale poté na pozemcích naplánovala výstavbu polyfunkčního domu Wilson se zhruba 80 byty a četnými obchody. Za projektem stála firma Wilson Property, která pozemky v roce 2006 získala od Brna do patnáctiletého nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční ročně. Ministerstvo obrany to považovalo za porušení dohody, a proto městu vyměřilo pokutu.

Obvodní soud pro Prahu 6 však letos v únoru došel k závěru, že ministerstvo nemělo právo nařizovat Brnu, jak s nemovitostí naloží. Tím městu nepravomocně přiřkl navrácení smluvní pokuty. Ministerstvo se proti verdiktu odvolalo. 

Soud dal městu za pravdu

Verdikt Městského soudu v Praze dnes potvrdil, že pokuta byla od města vybrána v rozporu s tehdejšími předpisy, ministerstvo tedy musí Brnu vrátit deset milionů korun plus úroky. „Po tom všem, co si město Brno zažilo, zvláště v době, kdy jsme byli nuceni zaplatit těch téměř deset milionů korun do 30 dnů po obdržení faktury, tak toto je samozřejmě příjemnější situace. Uvolňuje nám to ruce, nicméně nakládání s areálem je do značné míry v kompetenci městské části Brno-střed,“ uvedl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). 

Jak hodnotí dnešní rozsudek vedení města? (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí soudu vítá i vedení městské části Brno-střed, která má areál ve správě. Podle tamního starosty ale mohly být problémy už dávno vyřešeny. „Pokud by byly už tehdy vyslyšeny naše argumenty, aby se pokuta neplatila a abychom se obrátili na soud, tak bychom se rozuzlení dočkali už tehdy,“ myslí si starosta Libor Šťástka (ODS).

Kvůli soudním průtahům pak areál dalších pět let chátral. Zároveň dnes soud v odůvodnění upozornil, že převodní smlouva z roku 2003 není platná, protože o převodu areálu měla rozhodovat vláda a nikoliv jen ministerstvo. „Co s areálem bude, není bohužel jasné ani teď. My teď musíme vyčkat na názor právníků, jak to vlastně je a komu areál v Masarykově čtvrti patří,“ dodal Šťástka.

Pět let u soudů. Verdikt: zproštěna 

Spory města a ministerstva nebyly jediným problémem, který převod areálu provázel. Letos v červnu Krajský soud v Brně po pěti letech sporů zprostil viny bývalou starostku městské části Brno-střed Dagmar Hrubou (ODS). Ta čelila obvinění právě kvůli uzavření smlouvy s firmou Wilson Property na komerční využití bývalých kasáren na brněnském náměstí Míru. Bývalá starostka, která je nyní v důchodu, rezignovala na svou funkci v dubnu 2008. Hrubá čelila obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, když areál údajně neoprávněně nabídla ke komerčnímu využití. Kvůli vleklým sporům musela být Hrubá i několik týdnů hospitalizována, protože její zdravotní stav se během procesu zhoršil. 

Místní polyfunkční dům odmítli 

Společnost Wilson Property získala od radnice pozemky do nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční. Městským radním se sice před šesti lety nelíbila uzavřená smlouva, nápad polyfunkčního domu však ano. Kvůli velké nespokojenosti obyvatel a petici však od záměru ustoupili. Již delší dobu je na webu městské části a opakovaně také v radničním zpravodaji anketa, kde mohou obyvatelé hlasovat o budoucím využití areálu.

Na webu zatím hlasovalo 2250 lidí, téměř polovina se kloní k názoru, že areál by se měl předat za symbolickou cenu neziskovému sektoru, který dokáže získat dotace a bude využívat areál dle svých představ. Čtvrtina lidí by zde chtěla centrum veřejných služeb včetně menších bytů pro mladé rodiny či seniory. Anketu radnice prodloužila do konce roku.