Hrubý přemlouval Hradila, ten se však rozhodl chybně a zařízl Spartu

Třinec – „Rendo, já bych to vůbec nezkoumal. Vykoplá brána, jasnej gól. Bez videa,“ naléhal rozhodčí Hrubý na kolegu Hradila po nájezdu Buchteleho. Hlavní arbitr byl však neoblomný a regulérní branku chybně neuznal. I kvůli tomu nakonec Sparťané v Třinci přišli o vítěznou sérii, když následnou penaltu proměnil Polanský a Třinec zvítězil 3:2 po nájezdech.

Ke klíčovému momentu došlo ve čtvrté sérii samostatných nájezdů. Na branku třineckého brankáře Hrubce se rozjel Buchtele, který šikovně zamíchal pukem a od tyče poslal puk do sítě. Gólman Ocelářů však při snaze zasáhnout pravým betonem posunul brankovou konstrukci, a i když Sparťané slavili, rozhodčí se rozhodli celou situaci konzultovat s videorozhodčím.

Zde však udělali zásadní chybu. Podle hokejového pravidla číslo 509 totiž měli branku okamžitě uznat. „Když se v průběhu trestného střílení nebo samostatných nájezdů k určení vítěze utkání branka uvolní dříve, něž puk vnikne do branky následkem 'zákroku' brankaře, gól se uzná́ a situaci nelze přezkoumávat.“

Jeden z hlavních arbitrů Hrubý si po chvíli uvědomil chybu a několikrát se pokusil svého kolegu Hradila přesvědčit. „Rendo, vezmem to na sebe, pojď dát gól. Ten gólman šel bruslí a betonem do tyče, to je podle mě vykoplá brána a to je podle mě gól.“ Ten se však nenechal. Po konzultaci s videorozhodčím i přes protesty Pražanů branku kvůli posunuté konstrukci neuznal a ani nenechal nájezd opakovat. Z následného trestného střílení se poté prosadil Polanský a rozhodl tak o vítězství Třince nad Spartou.

„Smůla. Ale myslím si, že buď se ten nájezd měl opakovat, anebo měli uznat gól. To pravidlo není úplně šťastné,“ prohlásil Buchtele. „Pravidlo o posunutí branky by určitě stálo za nějakou diskuzi. Vím, že to vychází z mezinárodních pravidel, ale mělo by se uvažovat o změně alespoň pro naši extraligu,“ doplnil ho kouč poražených Josef Jandač.

Sparta hodlá podat stížnost a chce pro rozhodčí trest

Mnohem emotivněji situaci komentovalo vedení Sparty. To prohlásilo, že hodlá proti chybnému verdiktu podat protest a bude požadovat tvrdé postihy obou rozhodčích.

„Jsme přesvědčeni, že oba hlavní rozhodčí i videorozhodčí jednoznačně chybovali. Ještě na ledě jsme reklamovali, že branka měla být uznána. Rozhodčí nás ovšem přesvědčovali o opaku a argumentovali zcela chybným výkladem pravidel. Chápu, že v tak rychlém sportu jako je hokej, se vloudí při verdiktech rozhodčích chyba. Co se ale stalo v Třinci, to je naprosto skandální neznalost pravidel. Podáme oficiální protest a budeme požadovat tvrdé potrestání rozhodčích,“ prohlásil v oficiálním prohlášení sportovní manažer Sparty Patrik Martinec.¨