Obce svoji stavební agendu raději přesunuly k sousedům

Pozořice - Nespokojeným obcím došla s pozořickým stavebním úřadem trpělivost a od prvního ledna chtějí odejít pod stavební odbor v nedalekých Šlapanicích. Sivice a Mokrá Horákov hodlají svou stavební agendu řešit přes jiný úřad, kontroverzní stavební odbor v Pozořicích tak přijde až o třetinu potenciálních klientů a pravděpodobně bude muset zeštíhlit.

„Momentálně je výkon zajišťován třemi úřednicemi. K nějakým úsporám bude muset dojít, ale nechtěl bych přebíhat,“ uvedl starosta Pozořic Jaromír Červenka (nez.). V minulosti kritizovaný stavební úřad v Pozořicích totiž nevyslyšel volání nespokojených občanů, ke kterým se později přidali i starostové okolních obcí. Dvě obce proto k 1. lednu odejdou k vedlejšímu šlapanickému úřadu, kterému tak přibude další práce.

„Agenda na stavebním úřadě naroste asi o 15 procent,“ odhadl tajemník šlapanického úřadu Václav Hrabálek. Šlapanice už proto na odbor najali dalšího zaměstnance a zvýšili také kapacitu skladů pro stavební dokumentace.

„Musíme to řešit. Pan starosta ale stojí pevně za svým stavebním úřadem,“ uvedl pozořický místostarosta Petr Filip (KDU-ČSL), který počítá s úbytkem pracovních míst. S fungováním úřadu jsou nespokojení především místní. Na nečinost úřadu si lidé stěžovali dokonce u ombudsmana, kde evidoval více než desítku stížností. „Dostáváme více podnětů, než je obvyklé u jiných stavebních úřadů. To samo o sobě signalizuje, že činnost tohoto úřadu není v pořádku. Ochránce už o tom jednal i s krajským úřadem a požádal ho jako nadřízený orgán o vyřešení situace,“ uvedla v květnu mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková.

Ve Šlapanicích se už na nárůst stavební agendy připravili
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Místním vadí především údajně nekompetentní vedení stavebního úřadu, v jehož čele stojí Bronislava Částková. „Povoláním jsem stavař, takže vím, co obnáší práce na stavebním úřadě. Stavební zákon je tak složitý, že musím přiznat, že bych na stavebním úřadě pracovat nechtěl,“ zastával se pracovnic úřadu starosta Červenka. Už v minulosti se řada Pozořických chodila radit spíše na šlapanický stavební úřad, který sídlí v Brně. Pro obyvatele Mokré-Horákova to bylo i blíž. Přesun agendy ale musí posvětit ještě krajský úřad.

Obec Pozořice zvažuje, že na stavební odbor nainstaluje dvě kamery, které by práci zaměstnanců monitorovaly. S jejich nákupem ale čekají, dokud nebude jasné, jak se chod úřadu změní poté, co „zmizí“ až třetina stavební agendy. Přesto starosta zdůrazil, že by stavební úřad v Pozořicích zůstat měl.

Úřad městyse Pozořice na Brněnsku
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Kvůli sporům už v obci padlo několik trestních oznámení, například na pozořického místostarostu Filipa, který čelí obvinění, že překračoval pravomoc veřejného činitele. Vedoucí stavebního odboru, která se opakovaně odmítá k případu vyjádřit, své kritiky obviňuje z šíření pomluv. Podala proto trestní oznámení i na další Pozořické. Ti tvrdí, že je stavební odbor šikanuje, když všem neměří stejným metrem. „Paní vedoucí rozdává trestní oznámení na všechny strany, ona to považuje za vykonstruovanou věc proti její osobě,“ vysvětlil místostarosta Filip.

Na nečinnost stavebního úřadu si v minulosti stěžovali například manželé Maruškovi, kteří se šest let hádali se zástupci úřadu, aby jim na jejich pozemku povolil stavbu rodinného domu. Když zase tamní zemědělské družstvo rozšiřovalo svůj areál, navezlo na vedlejší soukromý pozemek suť a zeminu. Ačkoliv se Anna Marková obrátila na stavební úřad o pomoc, ten nakonec černou skládku zlegalizoval.

Pozořický stavební úřad příjde až o třetinu klientů
Zdroj: ČT24/ČT Brno