V centru Ostravy se zatím parkuje zdarma

Ostrava – Už pět dní mohou řidiči parkovat v centru Ostravy zdarma. Magistrát totiž dosud nevybral provozovatele parkoviště vedle Ostravského muzea na Masarykově náměstí. Radní v úterý vyhlásili nový záměr na pronájem. O plochu má přitom zájem i centrální ostravský obvod.

Od začátku týdne se na parkovišti u staré ostravské radnice nevybírá poplatek. Většina řidičů je z bezplatného parkování v jinak přeplněném centru města překvapená. Pozemek od Ostravy koupila před sedmi lety soukromá firma s tím, že na něm postaví obchodní centrum. K tomu ale nedošlo. Parkoviště proto magistrát koupil zpět. Nového provozovatele zatím nevybral.

Radní už v červenci vyhlásili záměr pozemek pronajmout. Dvě nabídky ale v úterý při jednání rady přebila třetí. Rada proto pronájem stáhla a vyhlásila další kolo pro podávání návrhů. „Pokud o tom rada rozhodne v prosinci, bude do prosince parkování zdarma. Podle toho, jaké datum bude ve smlouvě, se pak zase zahájí placení parkoviště,“ uvádí náměstek primátora Dalibor Madej (ODS).

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

O provozování plochy má zájem i centrální ostravský obvod. Do záměru pronájmu, který je určen pro podnikatele, se ale přihlásit nemůže. Spoléhá proto na jednání. „Našim hlavním cílem není zisk, ale to, aby měli lidé v centru kde zaparkovat za výhodných podmínek,“ vysvětluje mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. „Nás jako radní zajímá jediné, a to nejvyšší výnos z parkování pro rozpočet města,“ dodává Dalibor Madej.

Jak vysoké parkovné nastaví budoucí provozovatel, není zatím jasné. Stejně jako není zatím známo, kolik bude městu platit na nájemném. Magistrát přitom tvrdí, že eviduje půlmilionový dluh na pronájmu parkoviště od bývalého provozovatele.