Filharmonie vzdala hold hudbě Beatles

Zlín – Zlínská filharmonie připravila koncerty s největšími hity legendární kapely Beatles. Navázala tak na nedávné úspěšné projekty věnované kapelám Pink Floyd a Queen.

Vokální kvarteto a symfonický orchestr doplněný bicími, elektrickou kytarou a saxofonem. Páteční průlet všemi alby nejslavnější kapely všech dob trval dvě hodiny. „Před 50 lety anglický deník Daily Mirror vymyslel právě název Beatles Mania. A před 50 lety taky vlastně Beatles zahráli svůj koncert pro královskou rodinu, takže letos máme celou řadu výročí,“ vysvětlil dirigent Miloš Machek.

Ve vyprodaném zlínském kongresovém centru se královsky bavilo publikum i muzikanti. „Bereme Beatles jako celek a v podstatě i my k tomu přistupujeme tak, že se tady tomu celku klaníme. Takže nemáme rozdělené, že bychom každý byl nějaká postava,“ dodal umělecký vedoucí vokálního kvarteta Q Vox Tomáš Krejčí.

NO COMMENT: Zlínská filharmonie zahrála hity Beatles (zdroj: ČT24)

A řada z účinkujících má na nejúspěšnější kapelu všech dob i osobní vzpomínky. „Já jsem vlastně s Beatles začínal, když jsem hrál na flétnu, na klavír. Měl jsem kapelu, takže to byl můj první kontakt. Když jsem vystudoval Janáčkovu akademii a potom jsem byl dirigentem ve Zlíně a šéfem opery v Olomouci, nevěděl jsem, že se budu někdy vracet k této hudbě,“ svěřil se dirigent Machek.

Skuteční Beatles prodali přes miliardu desek. Rozpad kapely ani smrt dvou jejích členů neznamenaly konec celosvětové mánie. Jenom během letošního podzimu se na hudebním trhu objevily už dvě novinky: britský rozhlas vydal pozapomenuté nahrávky Beatles ze svého archivu a „exbeatle“ Paul McCartney představil své nejnovější sólové album.

Vydáno pod