Letošním vánočním stromem pro Brno je jedle ojíněná

Bílovice nad Svitavou – Možná majestátní výška jedle ojíněné okouzlila Brňany natolik, že ji v letošní anketě vybrali jako vánoční strom pro náměstí Svobody. Anketa skončila teprve v neděli 17. listopadu a už dnes ráno lesníci šestnáctimetrový strom pokáceli. Kromě výběru vánočních stromů ve městech na jižní a východní Moravě finišují i přípravy vánoční výzdoby a trhů.

Brňané mohli stejně jako každý rok vybírat vánoční strom ze tří kandidátů – lesníci vybrali dva smrky ztepilé vysoké 12 a 13 metrů a šestnáctimetrovou jedli ojíněnou. Vybírat mohli podle fotek na internetu nebo se do lesa vypravit s mapkou s přesným zákresem jednotlivých stromů.

To, který strom zvítězí, lesníci už tak trochu tušili. „Pokud vybereme a nabídneme jedli, tak většinou zvítězí,“ potvrdil vedoucí polesí Bílovice nad Svitavou Pavel Podlipný. Jedle získala drtivou převahu – získala hlas bezmála 3 500 lidí.

Anketa skončila v neděli a lesníci se hned v pondělí pustili do práce. „Strom je potřeba uvázat úvazkem ve dvou třetinách jeho výšky, potom se tyto úvazky zaháknou na hák jeřábu. Ten strom přizvedne a teprve potom se podřízne a umístí na převozní soupravu,“ popsal Podlipný.

NO COMMENT: Kácení vánočního stromu pro Brno (zdroj: ČT24)

Vánoční strom ze Křtin od roku 1924

Vánoční strom tradičně pochází ze Školního lesního podniku ve Křtinách. Vánoční stromy do Brna zdejší lesníci dodávají od roku 1924, vánoční tradici ale na desítky let přerušil socialismus. Obnovila se znovu až po roce 1989.

Takto opatrně při kácení stromů lesníci postupují jen jednou ročně. „Naši pracovníci jsou ale natolik zkušení, takže se nám nestalo, že by se nám strom nepovedlo bez poškození pokácet,“ dodal Podlipný.

Vánoční program: trhy i koncerty

Města už plánují také vánoční program. V Brně se vánoční trhy budou tradičně konat na náměstí Svobody i na Zelném trhu. Trhy se otevřou v pátek 29. listopadu, na náměstí Svobody bude slavnostně rozsvícen vánoční strom. Celý advent sem mohou Brňané zamířit za stánky s občerstvením, tradičními výrobky nebo koncerty. Zelný trh přivítá třeba zpěvačku Terezu Kerndlovou, kapelu Black Uganda Choir a řadu brněnských umělců a souborů ze základních škol.

Brněnské Vánoce 2013

Vánoce na Zelňáku 

Ve Znojmě slavnosti začnou první adventní neděli. Na Masarykově náměstí bude rozsvícen vánoční strom a posvěcen adventní věnec. Náměstí se zaplní stánky, po celý advent je naplánovaný kulturní program. Mimořádně do ulic vánočně vyzdobeného města vyjede i vánoční vláček. První adventní neděle se ponese ve Znojmě ve znamení pohybu, město bude hostit 2. ročník Adventního běhu Znojmem. Akce má přilákat do svátečně vyzdobeného centra rodiny, které mohou závodní trasu pojmout i jako adventní procházku historickým centrem.

Ani Břeclavané o vánoční slavnosti spojené s jarmarkem a kulturním program nepřijdou. Tradičně se budou konat na pěší zóně ulice 28. října. Slavnosti ukončí 18. prosince tichý ohňostroj na vánoční hudbu.

Tiché ohňostroje jsou vhodné všude tam, kde není vhodné odpálit klasický ohňostroj kvůli jeho hlučnosti. Tichá verze neztrácí nic z kouzla klasického ohňostroje, stále jde o efekty, které nedoprovází silné exploze, ale pouze prskání nebo hvízdot.

V Mikulově je stejně jako ve Znojmě rozsvícení vánočního stromu naplánované na první adventní neděli. Na 1. prosince jsou naplánované také adventní koncert a adventní čtení. Největší část předvánočních oslav se koná v sobotu 14. prosince pod názvem Vánoce pod radnicí.