Za daňové podvody s lihem potrestal soud Sedlaříka pěti lety vězení

Zlín – Zlínský soud odsoudil jednatele firmy Verdana Roberta Sedlaříka k pěti letům vězení za daňové úniky s lihem. V tajném skladu ukrýval líh, za který nezaplatil spotřební daň. Státu tak vznikla škoda více než 12 milionů korun. Rozsudek zatím není pravomocný. Ve stejném skladu bylo zajištěno i 7 600 lahví tuzemáku s obsahem metanolu. V této větvi kauzy je Sedlařík stále stíhán.

Zatímco obžaloba trvala na tom, že sklad alkoholu byl neregistrovaný a za lihoviny nikdo nezaplatil spotřební daň, obhajoba Roberta Sedlaříka byla opačného názoru. Podle ní spotřební daň zaplatil výrobce. To, že Sedlaříkova firma Verdana odebírala alkohol s už zaplacenou spotřební daní, u soudu dnes potvrdil i jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga.

Soud nicméně při vynášení rozsudku vyšel především ze znaleckého posudku, který v účetnictví Verdany našel zásadní nesrovnalosti. Soud uznal devětatřicetiletého Roberta Sedlaříka vinného z trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Navíc mu uložil šestiletý zákaz činnosti. Sedlařík po celou dobu vynášení verdiktu i odůvodnění plakal.

Udělený trest je podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové na samé dolní hranici sazby vzhledem k Sedlaříkově dosavadní bezúhonnosti. V jiných kauzách bývá podle ní také škoda na daních podstatně vyšší.

Rozsudek je nepravomocný, ani jedna ze stran se na místě proti rozsudku neodvolala. Žalobce i obhájce si ale nechali lhůtu na rozmyšlenou a je tedy možné, že se Sedlařík odvolá v nejbližších dnech.

Ve skladu v centru Zlína skladoval více než 42 tisíc litrů alkoholu neznámého původu, za nějž nezaplatil spotřební daň. Stát tak připravil o více než dvanáct milionů korun. Sedlaříkovi hrozilo deset let vězení.

Před soudem dnes vypovídal jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga. Původně se měl u soudu objevit už ve středu, soudu se ale omluvil s tím, že na jednání zapomněl. Dnes potvrdil Sedlaříkova tvrzení, že z Likérky Drak kupoval alkohol, za nějž už byla spotřební daň zaplacená. Když policie sklad plný nezdaněného alkoholu firmy Verdana v centru Zlína loni na podzim objevila, Čanigu nejprve zatkla, protože alkohol byl v lahvích s etiketou Likérky Drak. Další vyšetřování ale ukázalo, že s případem nemá nic společného.

Hlavní líčení začalo už ve středu, žádný zásadní zvrat jednání nepřineslo. Robert Sedlařík využil svého práva nevypovídat. Jeho obhájci ale napadli znalecký posudek, který porovnával účetnictví Sedlaříkovy firmy Verdana s lahvemi alkoholu, které policisté ve skladu objevili. Celkem Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zajistila 56 360 litrů lihovin neznámého původu.

Sklad Verdany ve Zlíně
Zdroj: ČT24

Rozbory alkoholu později prokázaly, že lahve označené jako Tuzemák Likérky Drak, obsahují 50 procent jedovatého metanolu. Ve skladu bylo k distribuci připraveno 7600 lahví o obsahu 0,42 litru. Podle SZPI by toto množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Ke spotřebiteli se tento alkohol nedostal.

Alkohol s obsahem metanolu ale nepocházel z Likérky Drak, vyroben byl v provozovně Vapa Drinku v Žeranovicích na Kroměřížsku. U soudu to ve středu potvrdil skladník Verdany, stejně jako kriminalistům předtím jednatel Vapa Drinku Viktor Koláček. Před soudem ale vypovídat odmítl kvůli svému stíhání v hlavní větvi metanolové kauzy. V té je spolu s dalšími třemi desítkami lidí stíhán také Robert Sedlařík. Je jediným obžalovaným, který figuruje v obou větvích – lihové i metanolové. V metanolové větvi případu Sedlaříka soud teprve čeká.