Noc venku v Ostravě: Lidé vyjádřili solidaritu s bezdomovci

Ostrava - Lidé se připojili k akci Noc venku, která se ze čtvrtku na pátek konala podruhé v Ostravě a nově i v dalších městech Česka. Výzvou k solidaritě s lidmi bez domova a potravinovou sbírkou chtějí organizátoři upozornit na rostoucí počet chudých lidí bez přístřeší, odtržených od většiny společnosti. Kdokoliv se mohl připojit a zkusit přečkat noc na ulici jako bezdomovec.

Noc venku – Sleep out – má velkou tradici v Anglii. První skupinky lidí, které si vyzkoušely spát venku, i když měly domov a postel, se tam objevily v sedmdesátých letech. A dodnes je tento způsob podpory bezdomovců velmi populární. Například loni se londýnské bezdomovecké noci zúčastnila i manželka vnuka anglické královny Kate Middleton.

Ostravskou verzi loni poprvé zorganizovali lidé kolem Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity, většinou absolventi, aktivní sociální pracovníci či dobrovolníci.

Události v regionech (Ostrava) (zdroj: ČT24)

„Druhý ročník se nese ve znamení expanze do dalších měst - Brna, Břeclavi, Olomouce, Prahy, Bratislavy, Chomutova, Trutnova a Opavy,“ informují organizátoři, kteří se v Anglii inspirovali. „Akci Sleep out jsem se zúčastnila jednou v Oxfordu. Řekla jsem si, že by bylo dobré přenést ji k nám,“ uvedla Eliška Lindovská z realizačního týmu.

Vstupenkou na Noc venku je jídlo v hodnotě minimálně padesát korun. Akce začala dnes v šest večer a končí zítra v sedm hodin ráno. Program, který lidem zpříjemní první část noci, bude v jedné z nejstarších a nejkrásnějších budov Ostravy – v kostele svatého Václava. „Spát se ale bude venku před kostelem,“ upozorňují organizátoři.

Povinná je pouze vstupenka – například instantní polévky, cukr nebo čaj. Lidé se mohou na akci zdržet jakkoli dlouho – až do rána, nebo třeba jen hodinu. Program si připravili i klienti sociálních služeb. Zahrají divadlo, které se přímo vztahuje k tématu. Vydavatelé revue Protimluv slíbili autorské čtení, během večera zahraje několik kapel – Traband, Mamalör a Empty Pipen.

Organizátoři doporučují lidem, kteří se chtějí k akci připojit, aby si vzali teplé oblečení, spacáky, karimatky, případně kartóny. „Povrch kolem kostela je z oblázků, proto je dobré mít pod sebou několik vrstev,“ radí realizační tým.

Redaktorka České televize Marta Pilařová bude na akci natáčet, podrobnosti přinese v zítřejší reportáži.