Vzácné vydry malé se v Ostravě rozrostly v početnou rodinu

Ostrava - V ostravské zoologické zahradě se úspěšně množí nejmenší druh vydry na světě, který je ve volné přírodě stále vzácnější. Letos v říjnu se tam narodilo pět mláďat vydry malé.

Rodiči jsou samička, kterou ostravští chovatelé přivezli v roce 2010 z Kodaně, a sameček z pražské zahrady. Utvořili harmonický pár, který se rozrostl už podruhé. Poprvé ale přežilo jen jedno mládě, tentokrát zdárně rostou všichni potomci. „S odchovem pomáhá i samička, která se páru narodila loni. Na rozdíl od našich vyder říčních, které jsou samotářské, žijí vydry malé v početných vícegeneračních skupinách tvořených rodiči a různě starými mláďaty,“ uvedla mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Kalousková.

Mláďata vydry malé
Zdroj: ČTO
Autor: Zoo Ostrava

V prvních týdnech života jsou mláďata slepá a neobjedou se bez péče rodičů. Ostravská mláďata, čtyři samičky a jeden sameček, začala vidět po měsíci. Největší z nich vážilo v té době čtyři sta gramů.

„Rodiče s mláďaty komunikují pomocí zvláštních pisklavých zvuků. Zvukový kontakt mezi těmito vydrami je nezbytnou součástí rodinného života,“ uvedla Kalousková.

Vydry malé žijí v mangrových bažinách a sladkovodních mokřinách v Bangladéši, jižní Indii, Číně, Taiwanu, Indočíně, Poloostrovní Malajsii, Indonésii a na Filipínách. Zdržují se blízko vody, živí se drobnými rybami, žábami, kraby, raky, korýši. V dospělosti měří zhruba devadesát centimetrů a váží až pět kilogramů. Mají většinou tmavě hnědou srst a zvláštní přední nohy, díky kterým jsou velmi obratné při lovu ve vodě.