Český Těšín má nové dialyzační středisko

Český Těšín - Nemocnice v Českém Těšíně na Karvinsku otevřela nový dvoupodlažní pavilon s dialyzačním střediskem a ambulancemi. Stavba stála asi padesát milionů korun. Nová dialýza by měla usnadnit léčbu pacientům, kteří museli dojíždět do okolí, nejčastěji do Třince.

„Dojíždění je pro nemocné odkázané na dialýzu opravdu vyčerpávající,“ řekl vedoucí lékař Dialyzačního centra Třinec Roman Kantor. Klienti centra totiž potřebují dialýzu většinou třikrát týdně, procedura přitom trvá čtyři až pět hodin. Za rok tak stráví v nemocnici více než šest set hodin.

Pacientů s ledvinovými onemocněními navíc přibývá a kapacity v Třinci už nestačily. „Třinecká dialýza je plně využita. Abychom mohli uspokojit všechny pacienty, jsme nuceni nabízet také noční ošetření. Díky novému středisku v Českém Těšíně je budeme moci zrušit, ulevíme pacientům i zaměstnancům,“ zdůraznil Kantor.

Dialýza
Zdroj: ČT24

Nový pavilon je v objektu bývalého skladu civilní obrany, který byl v posledních letech nevyužitý. Kromě dialýzy v něm bude také psychiatrická, alergologická a nefrologická ambulance. Z původních prostor nemocnice se do nové budovy přesunula také interní, diabetologická, kardiologická a neurologická ambulance. V pavilonu je i nová lékárna.

„Lidé teď najdou vše na jednom místě, navíc nové prostory umožňují prodloužení ordinačních hodin,“ řekla ředitelka Nemocnice Český Těšín Barbora Zbránková.

Nemocnice v Českém Těšíně je součástí společnosti Agel, která je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě. V Česku provozuje jedenáct nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení.