(Ne)zaměstnané Česko

Ostrava - Obchází Českem strašák nezaměstnanosti? Je Důl Paskov výjimkou, nebo hrozí zavírání a propouštění i dalším velkým firmám? Umí stát pomoci těm, kteří bez práce jsou nebo o ni mají přijít?  A umí podpořit ty, kteří už práci lidem dávají nebo dát chtějí? Ve středu 27. listopadu 2013 od 20:00 na ČT24 vysíláme živě z haly TJ Sokol Krmelín celostátní diskusní speciál. Zpravodajský tým České televize vyjíždí přímo do regionu, ve kterém žhavé téma nezaměstnanosti v této době nejvíc rezonuje.

„K diskusi jsme pozvali zástupce vlády, kraje, byznysu, Úřadu práce, hornických odborů, starostů a OKD, také zástupce strany, která bude v nové vládě,“ říká Aleš Gongol, projektový manažer redakce zpravodajství. A dodává k tomu: „Současným citlivým tématem pro Moravskoslezský kraj je Důl Paskov, jemuž hrozí uzavření. Vysíláme tedy z jeho bezprostřední blízkosti. V diskusi chceme dospět k zobecnění a klást otázky, které zajímají všechny občany v podobné situaci. Ptát se budeme, jak je stát připraven na nárůst lokální nezaměstnanosti, jakou konkrétní pomoc může nabídnout, jak chce v postižených lokalitách vyvolat vznik nových pracovních míst a podpořit stávající podnikatele nebo budoucí investory.“

Pozvání do Speciálu ČT24 přijali pozváni:

Jiří Cienciala (ministr průmyslu a obchodu v demisi), Josef Babka (náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje), Pavel Bartoš (viceprezident Hospodářské komory), Radka Maxová (poslankyně a ekonomická expertka hnutí ANO), Yvona Jungová (ředitelka ÚP v Ostravě), Marek Síbrt (mluvčí OKD), Jindřich Lettovský (odborář, Důl Paskov) a František Haladej (zastupitel obce Staříč).

Diskusní pořad s názvem (Ne)zaměstnané Česko moderuje Zuzana Tvarůžková, režie Marek Straka.

Vysílání: 27. listopadu 2013 od 20:00 na ČT24