Koncertem bubeníka Sartoria vyvrcholí cyklus soudobé hudby

Ostrava - Koncertem švýcarského bubeníka a hledače zvuků Juliana Sartoria vyvrcholí v pátek cyklus soudobé hudby v ostravském Domě umění, který dramaturgicky připravuje Martin Klimeš ze sdružení Bludný kámen.

Sartorius představí svůj výjimečný projekt s názvem Beat Diary. Podle klíče jeden beat denně zachytil celý rok 2011, během kterého jezdil po různých koutech světa. Každý den nahrál jeden rytmus, ať už na svůj hlavní nástroj bicí, nebo něco jiného.

„Sartorius využíval také zvuky běžných předmětů jako je vysavač, elektrický kartáček na zuby nebo třesk novoročního ohňostroje,“ přiblížila umělce mluvčí Galerie výtvarného umění v Ostravě Kateřina Naarová. „Nahrávky přitom vytvořil bez elektrických efektů. Každý jednotlivý úder skutečně zahrál, všechny zvuky jsou reálné,“ zdůraznil Martin Klimeš, jenž řadu let seznamuje ostravské i opavské publikum s experimentální soudobou hudební scénou, která často neuznává hranice, zasahuje do instalace, vizuálního umění a dalších žánrů. Proto se cyklus jmenuje Pohyby-Zvuky-Prostory.

Dvaatřicetiletý Julian Sartorius hraje na bicí od pěti roků. Rozsah svého nástroje stále odhaluje, používá ho neobvyklým způsobem, pracuje s nejrůznějšími akustickými zvuky, jednotlivé beaty rozvíjí do nečekaných podob. Učil se u mnoha slavných hudebníků, také na jazzových školách v Bernu a Lucernu. Vystupuje mimo jiné se skupinami Dimlite či Merz, hrál po celé Evropě i Americe.

Vydáno pod