Modrobílé oslavy: Hokejový klub Kometa slaví šedesát let

Brno - Moravská metropole slaví šedesáté výročí založení hokejového klubu Kometa. Modrobílá lavina oslav začíná dnes, pokračovat bude až do pátečního zápasu Komety s Kladenskými Rytíři. Barvy klubu připomene vlajka na nejvyšší budově České republiky AZ Toweru i sobotní ohňostroj.

Jednotlivé dny oslav organizátoři symbolicky rozdělili na minulost, přítomnost a budoucnost klubu. Dnešní program se ohlíží do minulosti, aby připomenul šedesát let úspěchů i proher Komety Brno. V modrobílém oblečení se fanoušci klubu sejdou už v deset hodin dopoledne na náměstí Svobody. Tamní obchodní centrum ozdobí rekordně velký dres týmu. Fanoušci se pak vydají na společný pochod směrem na hrad Špilberk.

Nepůjdou přitom s prázdnou. Pochod ponese rekordně dlouhou šedesátimetrovou hokejovou šálu v barvách klubu. V poledne pak na Špilberku startuje výstava hokejových artefaktů v přednáškovém sále Ogilvy. Na zahájení výstavy přijdou i někteří legendární hokejisté Komety. „Nechci jmenovat všechny, abych na někoho nezapomněl, ale samozřejmě doufáme, že legend přijde co nejvíce. Přijdou právě na odstartování výstavy na Špiberku, kde se budou moci podívat na artefakty, které i oni zapůjčili,“ vysvětlil marketingový referent Komety Lukáš Bajer.

No comment: Oslavy Komety z výšky (zdroj: ČT24)

U figuríny brankáře se na výstavě zastavil i Vladimír Nadrchal. „Když se na tu masku dívám, tak mi to připomíná konec kariéry. A ta výzbroj mi zase připomíná začátek, protože v takové výzbroji jsme chytali. Hodně to bolelo, ve srovnání se současným materiálem to byla dost hrůza,“ vzpomínala dnes brankářská legenda brněnského hokeje. Nadrchal, jenž proslul i svými odvážnými maskami, získal s Kometou osm mistrovských titulů.

Ve sbírce historických hokejových artefaktů nebude chybět třeba brankářská maska Vladimíra Nadrchala nebo vyrážečka Jiřího Koloucha. „Určitě nejhodnotnějším exponátem bude trofej Pohár mistrů, který je skleněný, takže se jich zachovalo velmi málo,“ dodal Bajer.

Pouze dnes, v rámci Dne komety, je možné v expozici vidět i pohár T. G. Masaryka, který letos poprvé vyhraje nejlepší tým extraligy, jeden ze čtrnácti soutěžících hokejových klubů. Po poledni se budou v pevnosti Špilberk hokejové legendy Komety Brno také podepisovat.

Rozhovor s Rudolfem Potschem (zdroj: ČT24)

Hradby Špilberku ozdobí velké logo hokejového klubu Kometa a na žerdi zavlaje klubová vlajka. Ta bude vlát také na stožáru nejvyšší české budovy AZ Toweru. Vlajku do výlohy umístí i některé brněnské obchody, které se k oslavám šedesátého výročí klubu připojí.

Spojení minulosti s budoucností

Druhá, páteční oslava má symbolizovat současnost klubu, v pátek se proto „A“ tým Komety utká s hokejisty klubu Rytíři Kladno. Brněnští hokejisté na led nastoupí v retro dresech, odkazujících na slavná období Komety. „Pro fanoušky bude nachystané i překvapení a tím je projekce filmu, který o nás natočila Česká televize. Bude se promítat na kostce od 17:30 a naši fanoušci ho uvidí v předpremiéře jako první,“ lákal milovníky hokeje Bajer. 

Oslavy zakončí sobotní program věnovaný budoucnosti klubu, tedy mládeži. Symbolickou tečku za narozeninami Komety udělají ohňostroje z hradu Špilberk a brněnského mrakodrapu AZ Tower. Začnou v sobotu večer v 19:53, tedy v čase připomínajícím rok, kdy se zrodila brněnská hokejová legenda.

Rozhovor s Vladimírem Nadrchalem (zdroj: ČT24)

Šest dekád s Kometou

Hokejový klub byl založen v roce 1953 jako vojenský sportovní oddíl pod správou Ministerstva národní bezpečnosti. Už ve své první sezoně bojoval klub s názvem Rudá hvězda o titul, nakonec skončil kvůli horšímu skóre druhý za pražskou Spartou. Během následujících dvanácti sezon vybojovalo Brno jedenáct mistrovských triumfů, jeho nadvládu přerušilo jen Kladno v roce 1959. V letech 1966 až 1968 navíc klub, jenž mezitím přešel pod civilní tělovýchovnou jednotu a změnil název na ZKL, nenašel přemožitele ani na evropské scéně v Poháru mistrů.

V následujících dekádách jako Zetor klub několikrát sestoupil, v novém miléniu se dokonce propadl až do druhé ligy. V roce 2009 se Kometa po třinácti letech vrátila mezi elitu. Do play off Kometa postoupila na třetí pokus v sezoně 2011/12, kdy si ve vyřazovací části postupně poradila s Kladnem, Spartou i Plzní a po 41 letech si tak zajistila účast ve finále. V něm sice Brňané nestačili na Pardubice, modrobílá lavina i tak pobláznila moravskou metropoli a Kajot Arena s kapacitou 7200 diváků praskala ve švech. Radost ze stříbra ale poněkud zkazilo loňské 11. místo.

Zdroj: ČTK