Městská policie zabezpečuje seniorům domovy

Frýdek-Místek – Městští policisté ve Frýdku-Místku pomáhají zabezpečit seniorům jejich domovy bezpečnostními řetízky na dveřích. Zdarma je dostanou všichni starší lidé, kteří o to požádají. Zájem o zabezpečení dveří je velký. Celkem si řetízek na dveře nechalo nainstalovat už 120 seniorů.

Pan Edvard Hečko bydlí v domě s pečovatelskou službou. Řetízek na dveře si nechal namontovat, protože i v jeho okolí už vykradli několik sousedů. „Tady v domově byly už tři případy, kdy se někdo někomu dostal do bytu,“ uvádí pan Hečko. Řetízek na dveřích už má také jeho sousedka, paní Růžena Businská. Samotný řetízek ale seniory neochrání. Často si totiž zloděje pustí domů sami. Proto městští policisté pořádají také pravidelné semináře, na kterých seniorům radí, jak se chránit.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Zloději si seniory vybírají často záměrně, kvůli menší schopnosti se ubránit. Každý rok jen v Moravskoslezském kraji řeší policisté stovky případů, kdy se senioři stanou oběťmi majetkové trestné činnosti. Městští policisté ve Frýdku-Místku neradí jen seniorům, ale i obyvatelům Domova se zvláštním režimem, tedy lidem s chronickým duševním onemocněním. „I oni chodí volně ven, jsou nesvéprávní a mohou se snadno stát obětí trestného činu,“ vysvětluje zástupkyně ředitele Domova se zvláštním režimem ve Frýdku-Místku Anna Carbolová.

Preventivní projekty na podporu větší ochrany seniorů fungují i v dalších městech České republiky. Dotuje je Ministerstvo vnitra nebo samotná města. Projekt Řetízky na dveře pro seniory zdarma bude pokračovat i příští rok.