Místní sociální služby v Brně končí, vrátit mají 18 milionů korun

Brno – Chybějící nebo pozdě dodané dokumenty a následné storno dohodnuté státní podpory. Brněnská obecně prospěšná společnost Místní sociální služby končí svoji činnost. Vedení neziskovky viní z vyhrocené situace Úřad práce, který přispíval na mzdy zaměstnanců. Úřad totiž v srpnu znenadání zablokoval přijímání dohodnutých pečovatelů. S odůvodněním tohoto nečekaného kroku úředníci přišli až po třech měsících.

Martin Zeman představil téměř před rokem projekt, který neměl obdoby. Chtěl zaměstnat lidi bez práce a s pomocí lektorů z nich udělat sociální pracovníky. Na každého nově přijatého zaměstnance společnosti přispíval Úřad práce, zbytek platili soukromí investoři. 

Po půl roce ale přišla studená sprcha: úřad v srpnu další nabírání dohodnutých zaměstnanců zablokoval. Až dnes, téměř po čtyřech měsících, přišli úředníci s vysvětlením. „Rozhodnutí vychází z výsledků veřejnosprávní kontroly, kterou provedli na základě výzvy Generálního ředitelství Úřadu práce na místě pracovníci Krajské pobočky, a také z výsledků auditního šetření Ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedla mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. 

Audit podle úřadu zjistil závažné nedostatky na straně neziskové společnosti. Podle mluvčí Beránkové společnost nedokládala potřebné dokumenty. Týkalo se to mimo jiné mezd. „Úřad práce České republiky vyzval společnost Místní sociální služby v Brně k vrácení už poskytnutých příspěvků na zřízení pracovních míst v celkové výši 18 131 000 korun,“ potvrdila mluvčí. 

Hovoří ředitel společnosti Martin Zeman (zdroj: ČT24)

Správní rada společnosti Místní sociální služby už podle Úřadu práce rozhodla o zániku organizace. „Je zřejmé, že tady není vůle ze strany státu nebo Úřadu práce na tomto projektu dál spolupracovat, což vede k ukončení projektu,“ uvedl ředitel Místních sociálních služeb Martin Zeman. 

„Stát na nás přehodil svoji povinnost starat se o nezaměstnané. Dokud se postupovalo podle projektu a podle schválených dohod, financování bylo bez problému,“ dodal Zeman. Podle něj byl stav, kdy lektoři i školicí místnosti marně čekali na nové uchazeče, neudržitelný. „Já tu situaci nedokážu vyřešit, pakliže mi stát nedá jednoznačné stanovisko, po kterém už dlouho marně volám. Místní sociální služby zamíří do likvidace, jako každá jiná společnost, která ztratí budoucnost, jak to zákon vyžaduje,“ uzavřel ředitel. 

Dva měsíce bez výplaty 

Najatí lektoři a koordinátoři, čekající na sociální pracovníky, které měli školit, zůstali víc než dva měsíce bez výplaty. Nakonec před týdnem hromadně podali výpověď. V tu dobu už bylo jasné, že Místní sociální služby v Brně končí. „Doufáme, že nám budou proplacené oba dva měsíce, plus snad bychom měli mít nárok na jednoměsíční odstupné, to bude ještě v jednání,“ potvrdila jedna z bývalých zaměstnankyň Tereza Švanygová. 

Tereza Švanygová je už dva měsíce bez výplaty
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Dlužné mzdy by měl dvěma stovkám lidí vyplatit Úřad práce, peníze pak bude po společnosti vymáhat. „Podmínkou je podání insolvenčního návrhu nebo vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení. Insolvenční návrh na majetek zaměstnavatele může podat kdokoli, tedy i samotní poškození zaměstnanci,“ vysvětlila Beránková. 

Chyboval i úřad?

Z auditu ministerstva práce ale vyplynulo, že chybovali také úředníci. „Krajská pobočka Úřadu práce v Brně i vinou nejednotně stanovených postupů dostatečně neprověřila potřebnost projektu. V rámci schvalování a projednávání jednotlivých žádostí mohlo dojít z důvodu nejasně stanovených pravidel i k administrativním pochybením,“ uvedla mluvčí Beránková s tím, že úřad už na nápravě této systémové chyby pracuje. 

Jihomoravská pobočka ale jakékoli pochybení odmítá. Doposud byly všechny kontroly v pořádku, na projekt si navíc úředníci nechali vypracovat posudek od Masarykovy univerzity. „My jsme postupovali standardním způsobem, tak jako u všech ostatních žadatelů o příspěvek na pracovní místa,“ ujistil zástupce ředitelky Jihomoravského Úřadu práce Hubert Přibyl.

Téma sociálních služeb v UvR (zdroj: ČT24)