Už rok lemují Podveskou ulici lampy. Kvůli sporům o pozemky ale nesvítí

Brno - Téměř po hmatu se vracejí obyvatelé bytových domů v brněnské městské části Komín. Ulice Podveská se totiž částečně noří do tmy, přestože je silnice lemovaná pouličním osvětlením. Technické sítě Brno prý jen čekají na pokyn z magistrátu, aby po déle než roce mohly lampy zapnout. Magistrát ale zase čeká, až mu pozemky pod lampami převede Jihomoravský kraj.

„Snažili jsme se to řešit, ale narážíme na nevoli úředníků na kraji i magistrátu,“ posteskl si obyvatel jednoho z domů Pavel Kuřátko. V listopadu se proto společně sešli zástupci stavební společnosti, města i kraje. Řešení je podle nich blízko, přesto obyvatelé Podveské budou až do jara chodit ve tmě. „Řešení odhadují na dva až tři měsíce, což už je konec zimy,“ poznamenal Kuřátko.

Tamní usedlíci proto ve tmě venčí psy, ve tmě chodí do práce i z práce, ve tmě vyzvedávají děti vracející se z kroužků. Kvůli mladíkům z nedalekého internátu se někteří rodiče bojí nechat své děti chodit domů samotné. Na neosvícené ulici se už objevily i pohozené injekční stříkačky. „Temná zákoutí svolávají různé pochybné existence,“ argumentoval Kuřátko.

Život v neosvětlené ulici popisuje Pavel Kuřátko (zdroj: ČT24)

„Ze strany města nebyl žádný požadavek na přednostní projednání převodu těchto pozemků. Jihomoravský kraj nevidí problém ve zprovoznění veřejného osvětlení. Například kanalizace byla zprovozněna přesto, že existovaly jen smlouvy o smlouvách budoucích,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Denisa Kapitančiková.

Podle magistrátu je nejprve nutné zřídit věcné břemeno, na kterém se domluví kraj a investor, který bytové domy postavil. „Brno nemůže převzít osvětlení, které není na pozemku města. Jakmile obdržíme věcné břemeno k pozemkům, zajistíme osvětlení,“ zavázal se mluvčí magistrátu Pavel Žára. Do té doby musí obyvatelé Podveské tápat ve tmě.