Stavební firma VOKD chystá propouštění

Ostrava – Stavební společnost VOKD se ocitla ve finančních problémech a chystá se na propouštění. Jejich 500 zaměstnanců zatím nedostalo říjnovou výplatu a stavby, na kterých firma pracuje, nabírají podle zadavatelů zpoždění. VOKD ale tvrdí, že část peněz už zítra zaměstnancům vyplatí a stavby dokončí. Na existenci firmy je přitom navázáno dalších 2 500 pracovních míst u subdodavatelů.

Oprava národní kulturní památky Důl Hlubina začala v květnu. Do příštího července tam má vzniknout vzdělávací a kulturní centrum, kde se bude konat i festival Colours of Ostrava. Zakázku vyhrála VOKD, jenomže zaměstnanci firmy na stavbě v posledních týdnech vidět nejsou. „Situace napovídá, že problémy jsou. Intenzita prací, počet pracovníků, komunikace s celou stavbou,“ uvádí ředitel sdružení Dolní oblasti Vítkovic Petr Koudela.

Pokud by VOKD nestihlo rekonstrukci Dolu Hlubina do konce příštího roku, muselo by sdružení vracet evropskou dotaci. „Jednáme se zadavateli i dodavateli, abychom všem svým závazkům dostáli. To se týká i Dolu Hlubina,“ tvrdí místopředseda představenstva VOKD Jan Březina. „Připravujeme ještě dodatek, ve kterém budeme sledovat termíny a milníky. Když je nesplní, tak smlouvu vypovíme,“ dodává Petr Koudela.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Zaplaceno od VOKD nedostali ani někteří subdodavatelé a především 500 zaměstnanců firmy. Říjnová výplata se zpozdila o dva týdny a firma navíc vypověděla kolektivní smlouvu. Proto se dnes sešli odbory se zaměstnanci a vedením firmy, aby se domluvili na řešení. „Dohodli jsme se, že opožděné mzdy budou splaceny nejpozději zítra částkou 11 tisíc každému zaměstnanci. Zbytek dlužných mezd budou vyplaceny nejpozději do 15. prosince tohoto roku,“ informuje předseda Odborového sdružení zaměstnanců Václav Sacha.

Firma tvrdí, že ji stejně jako další firmy postihla krize ve stavebním průmyslu. Za posledních pět let skončilo podle statistiků téměř 8 500 živnostníků a firem. Banka navíc v posledních týdnech požádala VOKD o splacení úvěru 120 milionů. „Toto vše musí hradit z prostředků, které vydělá. Z tohoto důvodu dochází k tomu, že se zpožďují i mzdy,“ uvádí místopředseda představenstva VOKD Jan Březina.

VOKD  kvůli problémům navíc opustí i někteří zaměstnanci. „V současné době to nebudeme řešit násilnou formou, půjde spíše o odchody na dobu určitou. Kolika lidí se to bude týkat? To bych si nechal pro sebe,“ dodává Jan Březina. Už na konci července přitom VOKD propustila sto zaměstnanců, protože pro ně neměla práci kvůli situaci v dolech, pro které prováděla důlní práce. Společnost VOKD je totiž s OKD svázaná odnepaměti, teprve v roce 2006 se obě společnosti rozdělily a VOKD koupil ostravský podnikatel Daneš Zátorský.

Vydáno pod