Uherskobrodská zbrojovka dodá armádě další tisíce pušek Bren

Uherský Brod - Ministerstvo obrany dnes potvrdilo, že česká armáda získá dalších téměř deset tisíc kusů bojové pušky Bren, kterou vyrábí Česká zbrojovka v Uherském Brodě. Druhá část objednávky už ale bude obsahovat jiný druh zásobníků, které by měly vojákům lépe vyhovovat.

Česká armáda si od uherskobrodské zbrojovky objednala dalších téměř deset tisíc bojových pušek Bren za celkem 1,25 miliardy korun. Vojáci doposud získali přes osm tisíc kusů zbraní, druhou polovinu si armáda objednala už s jiným druhem zásobníků. „V žádném případě se nebude jednat o novou zbraň,“ upozornil před časem viceprezident České zbrojovky Uherský Brod Radek Hauerland.

Podle odborníků můžou být různé druhy zásobníků rizikové při bojových akcích, kdy si vojáci nemohou navzájem vyměňovat munici. Postupná výměna zbraní v tuzemské armádě je plně v rukou uherskobrodské zbrojovky. Nový typ zbraně má nahradit dosluhující zastaralé samopaly vzor 58. Ministerstvo obrany chce do roku 2020 vybavit i tzv. podpůrné jednotky.

S postupným přezbrojováním začala česká armáda už v roce 2009, příští rok se ale rozjíždí nová etapa, kdy zbraně získá také vojenská policie nebo vojenské zpravodajství. Doposud si výhody bojové pušky Bren vyzkoušeli především vojáci na zahraničních misích v Afgánistánu.

Jedna zbraň Bren bude ministerstvo stát 80 tisíc korun. Díky moderním zaměřovacím a pozorovacím systémům je puška o generaci lepší, než dosavadní běžná výbava tuzemské armády - samopaly 58, které jsou půl století staré. V nejbližší době dojde k podpisu smlouvy s uherskobrodskou zbrojovkou.

Telefonát Milana Brunclíka k nákupu bojových pušek Bren (zdroj: ČT24)