Autor pojmu antisemitismus

V roce 1816 se v Prostějově narodil Moritz (Moše) Steinschneider, který do politické terminologie zavedl jedno z nejpoužívanějších – a nejzneužívanějších – slov. Vyrůstal ve vzdělané rodině, jeho otec Jacob byl odborníkem na talmud, zatímco jeho strýc Gedeon Brecher byl významným filozofem a lékařem.

Už v mládí ho zaujaly orientální jazyky a ve svých dvaceti letech je odešel studovat do Vídně. Jeho studijní cesty ho zavedly i do Prahy a Berlína a v roce 1850 dosáhl habilitace na univerzitě v Lipsku. Pracoval také v Oxfordu, kde strávil čtyři léta, učil v Berlíně a Budapešti, ale psal například i knihy pro vzdělávací instituce v Bombaji. Pracoval též jako novinář či kazatel.

Jeho jazykové nadání ilustruje skutečnost, že dokázal psát německy, latinsky, francouzsky, italsky a hebrejsky. Šíři jeho záběru dokládá fakt, že psal vědecké práce i učebnice pro základní školy.

Zabýval se hebrejskou středověkou literaturou, kterou systematizoval a překládal. Zkoumal především vztah mezi židovskou a křesťanskou kulturou, hlavně ve středověkém období. Podílel se však i na překladech z arabštiny, když překládal například korán, a věnoval se také obecným kulturním dějinám středověku. Jako vůbec první vypracoval systematický přehled židovské literatury až do 18. století a jako první vytvořil katalogy hebrejských knih ve velkých evropských knihovnách – v Oxfordu, Mnichově, Berlíně, Lovani a Hamburku. Celkem napsal více než 1400 knih a článků. Své manželce pak věnoval sbírku básní.

Díky svému úsilí je považován za zakladatele vědecké hebrejské bibliografie, slovy rakouského judaisty Güntera Stembergera za „nejvšestrannějšího židovského učence své doby“ a za jednoho z otců moderní židovské vědy.

Zemřel v roce 1907 v Berlíně.

Dnes je zřejmě nejznámnějším Steinschneiderovým výtvorem pojem antisemitismus. Použil ho roku 1860, když odpověděl na úvahy slavného francouzského historika Ernesta Renana, který tvrdil, že křesťanství, židovství a islám jsou semitská náboženství a že Semitům je cizí jakýkoli politický, vojenský, vědecký nebo duchovní pokrok. Moritz  Steinschneider označil Renanovy teze za „antisemitské předsudky“. Od té doby se pojem antisemitismus stal pevnou součástí našeho slovníku.

Vydáno pod