Podplácel policistu, teď musí zaplatit padesát tisíc korun

Vyškov – Odvolání Jiřího Kučery, který loni nabízel policistům při silniční kontrole úplatek, dnes Krajský soud v Brně zamítl. Muž chtěl podle policie úplatkem vyřešit incident, kdy jeho manželce, která řídila, naměřili jedno promile alkoholu v krvi. Okresní soud ve Vyškově ho odsoudil za podplácení, krajský soud tento verdikt potvrdil.

Jiří Kučera bude muset uhradit 50 tisíc korun, pokud by nezaplatil, hrozí mu desetiměsíční vězení. Kučera ale zvažuje i dovolání k Nejvyššímu soudu, policejní kontrola podle něj byla nestandardní a nikoho prý neuplácel. „Peníze jsem držel v ruce, protože jsem chtěl zaplatit pokutu. Policisté nás chtěli eskortovat na služebnu, neřekli, proč nás kontrolují, tvrdili, že jsme neprokázali naši totožnost – občanský průkaz jsem jim přitom ukázal,“ uvedl na svoji obranu Jiří Kučera.

Podle jeho slov ho jeden z policistů poslal za kolegou zaplatit pokutu, ten jej ale nařknul z úplatku. Policie přitom v té chvíli o žádné pokutě údajně nejednala. „Nechali nás čekat ve tři hodiny ráno před autem, bylo dvanáct pod nulou. Doma na nás sám čekal syn. Policisté dokonce přivolali další hlídku, ovšem asi deset minut před tím, než mělo dojít k uplácení,“ řekl Kučera. „Až mě příště policie zastaví, jako první vytáhnu mobilní telefon a budu vše nahrávat,“ dodal.

Incident podle policie začal běžnou kontrolou

V prosinci loňského roku naměřili policisté manželce odsouzeného víc než jedno promile alkoholu v krvi. Řidička u sebe neměla průkaz totožnosti, s naměřenými hodnotami ale údajně souhlasila a s policií spolupracovala. Situaci však začal řešit její manžel.

„Začal policisty přesvědčovat, že jsou slušní lidé, aby jim nedělali potíže a na událost zapomněli,“ řekla mluvčí vyškovské policie Iva Šebková. U toho však policistům podával několik bankovek, přibližně v hodnotě tří tisíc korun. „Policisté peníze rázně odmítli a muži sdělili, že je podezřelý ze spáchání trestného činu podplácení. Snažil se totiž nabídnutím úplatku ovlivnit rozhodování policistů při výkonu služby,“ vysvětlila Šebková.

Jiří Kučera popisuje silniční kontrolu (zdroj: ČT24)