Kočku divokou nevyfotily, přesto fotopasti v Podyjí posloužily

Podyjí - Národní park Podyjí před časem nainstaloval fotopasti, které měly potvrdit výskyt kočky divoké. Tu se totiž podařilo rakouským kolegům objevit za hranicemi. Fotopasti na jihu Moravy za tři rokybohužel nevyfotily žádnou divokou kočku, místo toho se ale podařilo správcům zjistit, jaká zvířata v parku žijí a kudy putují nejčastěji.

„Šlo o to zjistit, zda tu kočka divoká je, protože by to mělo význam pro ochranu přírody. V České republice nebyla kočka divoká řadu let,“ potvrdil zoolog Martin Valášek z Národního parku Podyjí. Ani tři roky práce ale nepřinesly jedinou fotografii žádané kočky. Pracovníci parku proto fotopasti ze stromů po letech odstraní.

„Jednou se podařilo vyfotit i čápa černého, když se brodil řekou a lovil ryby,“ pochlubil se fotografickým úlovkem Valášek. Většina snímků ale zachycuje jeleny, srnky nebo divoká prasata. O něco vzácnější jsou pak fotky lišky nebo jezevce. Zoologové tak zjišťují, jaká zvířata v parku žijí a kde se nejčastěji pohybují. „Abychom zjistili populační hustotu, museli bychom mít těch pastí víc,“ dodal Valášek.

Fotopasti umístěné na stromech a ukryté za větvičkami keřů ale nezachytily jen lesní zvěř. Často se do pomyslné pasti chytili i lidé- houbaři a turisté. A to také na místech, kde platí zákaz vstupu.

O instalování fotopastí hovoří zoolog Martin Valášek (zdroj: ČT24)