Hlučínští hasiči převzali novou techniku za více než 100 milionů

Hlučín – Hlučínský záchranný sbor hasičů letos zasahoval u sedmdesáti pěti případů. Když bylo nejhůř, tak se právě oni rozjížděli po celé České republice. Teď mají novou techniku za více než sto milionů korun, která by jim práci měla usnadnit.

Hasiči z hlučínského záchranného sboru jsou vycvičení hlavně na mimořádné události a přírodní katastrofy. Zasahovali například při letošních povodních v Mělníku, Praze, Vodňanech a na desítkách dalších míst. „Záchranný útvar je centrální silou, kterou používáme při velkých zásazích, takže ho nepoužíváme v první fázi, ale vyjíždí k té druhé, které trvají hodiny nebo řádově dny,“ vysvětluje generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Ryba.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)

Nyní získali hlučínští záchranáři novou techniku. Jde o sedmnáct strojů za zhruba sto milionů korun. Dotované jsou z evropských fondů. Hasiči by ho využili například u výbuchu panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Při letošním únorovém neštěstí totiž měli ještě starou techniku. „Když dojde k narušení budov výbuchem, tak nové pásové rypadlo může provést zborcení objektu, aby se tam mohli dostat zasahující záchranáři,“ uvádí velitel Záchranného útvaru HZS Radim Řehulka. Hasiči se dočkali i speciálních evakuačních aut.

Ministerstvo vnitra připravuje další projekt na nákup techniky, a to jak pro hasiče, tak pro policisty. Vyjít by měla téměř na jednu a půl miliardy korun.