Plánujete svatbu pod palmami? Zaregistruje vás brněnská matrika

Brno - Svatba s výhledem na moře je snem nejedné nevěsty, obliba sňatků uzavřených v zahraničí roste. Po návratu se ale novomanželé musí zaregistrovat na zvláštní matrice, která pro tyto účely existuje pouze v městské části Brno-střed. Právě tady evidují všechny české svatby za hranicemi, ať už se konaly v Řecku nebo na Maledivách.

„Manžel chtěl vždycky svatbu v zahraničí. Líbila se mu ta exotika. Nakonec zvítězily Maledivy, protože manžel si je vysnil a já se nechala ukecat,“ prozradila Tereza Němcová, jejíž původní sen byla tradiční česká svatba v kostele. Sňatek spojený s exotickým zájezdem si zařídili sami, k ceně pobytu pak připočítali ještě 30 tisíc korun za tzv. svatební balíček. Jednou z hlavních výhod podle manželů bylo, že se vůbec nemuseli starat o svatební shon a obřad si pouze užili.

„Vybrali jsme si pro svatbu Mauricius, protože jsem chtěla vidět druhou stranu světa. Bylo to částečně i z rodinných důvodů,“ připustila Martina Smetanová, která tak nemusela řešit, koho na sňatek pozvat, a koho nikoliv. Zároveň ale přiznala, že svatba v zahraničí má i svá úskalí: „Obřad byl vtipný, protože manžel moc neumí anglicky. Počítali jsme s tím, že řekneme jen Yes, I do, ale pak po nás chtěl oddávající, abychom opakovali i slib. Muž ani nevěděl, co říká,“ zavzpomínala se smíchem Smetanová.

„Svatby v zahraničí jsou oblíbené mezi mladými páry, které mají představu romantické svatby u moře. Je to také pro nevěsty, které si chtějí svatbu užít,“ přiznala Hana Bočková z agentury nabízející svatební obřady v exotických destinacích. Některé páry ale dávají přednost například antickým kulisám Řecka či Říma. „Nejoblíbenější lokality jsou Mauricius, Seychely nebo Maledivy. V Evropě je to Řecko nebo Chorvatsko,“ vyjmenovala oblíbená místa Bočková.

„Jsou země, a klidně i okolní státy, kde musí být církevní sňatek znovu potvrzen orgánem veřejné moci. Přijde-li někdo jen s papírem o církevním sňatku, nemůže být vystaven český oddací list,“ upozornil na možné administrativní problémy mluvčí Brna-středu Roman Burián. „Ideální by bylo, kdyby si budoucí manželé předem zjistili, jaké dokumenty budou potřebovat na místě a jaké budou muset předložit zvláštní matrice. Abychom vystavili český oddací list, je důležité, aby sňatek uznal matriční úřad v příslušné zemi, kde sňatek proběhl,“ uvedl Burián.

Brněnská zvláštní matrika, která zahraniční sňatky eviduje jako jediná v republice, ale většinou potvrdí svatbu, pokud je platná i v dané zahraniční zemi. Ročně takto zapíšou asi 3500 sňatků. „Na zvláštní matrice zapisujeme události českých občanů, které se stanou v zahraničí. Nezkoumáme, jestli se jen odjeli vzít za hranice a pak se vrátili domů, nebo jestli trvale žijí a pracují v zahraničí. Mohou to být i děti emigrantů,“ poukázal na provázanost čísel Burián.

O důvodech pro svatbu v zahraničí mluví Tereza Němcová (zdroj: ČT24)