Spor kvůli výpovědi ze stánku s rychlým občerstvením míří až k soudu

Ostrava – Spor kvůli výpovědi ze stánku s rychlým občerstvením míří až k soudu. Jan Přichystal, který stánek provozuje, se z něj musí do konce ledna bez náhrady vystěhovat, přestože do něj investoval desítky tisíc korun. Musí tak udělat údajně proto, že v létě před stánkem načerno provozoval venkovní posezení. Jan Přichystal tvrdí, že ho úřady šikanují. Uvádí, že chtěl radnici peníze za posezení doplatit a uzavřít smlouvu o pronájmu, ale radní to odmítli a vypsali výběrové řízení na nového provozovatele.

Když Jan Přichystal přebral ke konci minulého roku stánek s rychlým občerstvením v jednom z parků v centru Ostravy, neuvědomil si, že kromě stánku má radnici platit nájem i za venkovní posezení. Jde o20 metrů čtverečních. „Zhruba v květnu přišli lidé a požádali mě, jestli bych jim nemohl dát židličky ven a přidat deštník proti slunci, tak jsem jim vyhověl,“ uvádí provozovatel stánku Jan Přichystal.

O tři měsíce později ho úředníci upozornili, že má předzahrádku načerno. Jan Přichystal vzápětí podal žádost o provozování venkovního posezení a radnici navrhl, že dlužnou částku doplatí. Radní mu ale venkovní posezení nepovolili, i když ho na stejném místě minulý majitel provozoval osmnáct let. Navíc dali Janu Přichystalovi výpověď. S výpovědí majitel stánku nesouhlasil a odvolal se. Radnice mu ale v minulých dnech odpověděla, že se má do konce ledna vystěhovat. „Nechápu proč, z jakého důvodu. Šel jsem se informovat na úřad a tam mi sdělili, že mi důvod nemohou říct,“ tvrdí pan Přichystal. „Přišla žádost, ale bylo to až po ukončení sezóny předzahrádek. Tato žádost byla v radě zamítnuta,“ informuje mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Radnice v Moravské Ostravě a Přívozu Janu Přichystalovi nabídla, aby se přihlásil do výběrového řízení na nového provozovatele stánku. Radnice si od tohoto rozhodnutí slibuje vyšší nájemné. „Teď je to o tom, že se snažíme dlouhodobé smlouvy aktualizovat. Tak je to i v tomto případě,“ říká Jana Pondělíčková.

Jan Přichystal chce nyní po radnici zpět sto tisíc korun, které utratil za rekonstrukci stánku. Opravil toalety a celý interiér. Peníze mu ale radnice dát nechce. V příštích dnech proto podá u soudu žalobu.