Stoupá obliba netradičních vánočních dárků

Česká republika – Lidé svým blízkým pořizují na Vánoce například i poukaz na plastickou operaci nebo na tetování. Podle průzkumů letos Češi utratí za dárky méně než loni, v průměru pět tisíc korun.

V ostravském obchodním centru nakupuje Zuzana Divišová s kamarádkami vánoční dárky. Plánuje za ně utratit okolo tří tisíc korun. „Kupuji většinou klasické dárky, kosmetiku, kabelky, nějaké boty,“ uvádí Zuzana Divišová.

Obchodní centra v těchto dnech doslova praskají ve švech. Nejčastěji lidé obdarovávají své blízké oblečením, kosmetikou nebo elektronikou. V poslední době je velký zájem také o nejrůznější dárkové poukazy, a to i hodně netradiční. Někteří si čtyřiadvacátého prosince rozbalí třeba poukaz na plastickou operaci. Ty nejčastěji pořizují muži svým partnerkám. „Taky je kupují děti svým rodičům. Maminka touží po operaci víček, rodina se poskládá a koupí poukaz,“ potvrzuje plastický chirurg Hana Lucáková.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Někteří chtějí svým blízkým pořídit dárek opravdu na celý život. Mnohem více dárkových poukazů teď totiž prodají také v tetovacích salonech. „Prodáváme více. Skupinky kamarádů kupují kamarádům, manželky manželům a podobně,“ říká tatér René Heichl

Velký zájem je také o takzvané zážitkové dárky. Například ostravská zoo nabízí možnost stát se na jeden den ošetřovatelem. V průměru Češi utratí za vánoční dárky pro své blízké kolem pěti tisíc korun, což je o zhruba tisíc korun méně, než v loňském roce.

Vydáno pod