Hyperlapse Brno: Časosběrné video provází moravskou metropolí

Brno - Barevný mrakodrap AZ tower, shon u hlavního nádraží nebo procházka ulicí Kobližnou - to jsou některé záběry z nového propagačního videa, které vzdává hold Brnu. Speciální metoda hyperlapse je kombinací timelapse neboli časosběrného videa a pohybu. Záběry s vysokým kontrastem vznikly díky netradiční technice trojexpozice.

Na Brno se v novém klipu zaměřil jeho autor Michal Matuška. „Fotí se to na tři fotky, nebo na pět. Já fotím na tři: jedna světlá, jedna tmavá, jedna střední, která se v počítači spojí, tím pádem je tam velký dynamický rozsah,“ vysvětlil Matuška.

K pořízení efektních záběrů mu stačilo základní vybavení – zrcadlový fotoaparát a ručně vyrobený vozík, který kvůli jednotlivým snímkům sám pomalu posunoval.

Podobné hyperlaps video není prvním, které Brno propaguje. Už před dvěma lety natočila jiná produkční společnost video pomocí časosběrné metody s vysokým kontrastem, který dává pocit plastičnosti. „V Česku takové video ještě v té době nevzniklo, tak jsem se to právě snažil udělat co nejrychleji, aby to bylo první, protože první je lepší,“ řekl autor videa Jan Minol. Tzv. HDR videa (High Dynamic Range) dávají záběrům vyšší míru dynamiky a prostorovosti díky kontrastu mezi nejsvětlejším a nejtmavším bodem scény.

Podobná propagační videa si na zakázku nechají dělat nejrůznější evropské metropole. Brno si před časem objednalo krátké promo video, které se na rozdíl od hyperlapsu drží tradiční technologie i vizuální podoby.

Vydáno pod