Galerie architektury vystavuje dílo Ivana Rullera

Brno - Desítky projektů známých brněnských i jihomoravských staveb, návrhy plánů budov u nás i ve světě, moderní vizualizace nebo původní kresby. Průřez dílem architekta Ivana Rullera je k vidění na výstavě v brněnské Galerii Architektury. Jeho tvorba, na které je patrný vliv funkcionalismu třicátých let i moderny, čítá celkem 670 projektů.

Ukázat lidem práci architekta Ivana Rullera se rozhodli jeho bývalí studenti. Z archivu brněnského muzea získali také projekty prací, které z nejrůznějších důvodů zůstaly dodnes pouze na papíře. „Jeví se nám jako velká brněnská ikona a chtěli jsme vystavit značnou část jeho díla, která do této doby nebyla veřejně prezentována,“ vysvětlil kurátor výstavy Martin Enev.

Hovoří architekt Ivan Ruller (zdroj: ČT24)

Nejznámějším dílem Ivana Rullera jsou například sportovní hala Rondo, brněnská budova Ingstavu nebo stavba Janáčkova divadla. Podle svých slov ale péči věnoval každému ze stovek projektů. „Že bych méně lásky věnoval některému projektu, to nemůžu říct,“ řekl architekt. „Měl jsem v životě příležitost řešit stavby rodinných domů, malých interiérů i velkých budov. Myslím, že architekt se musí vypořádat se vším, co od něj společnost žádá,“ dodal Ruller.

Na výstavě je možné vidět také několik světových projektů, za které sice získal Ivan Ruller řadu ocenění, ale nikdo je nepostavil. Výstava je veřejnosti otevřená do 17. ledna.

Model stavby architekta Ivana Rullera
Zdroj: ČT24/ČT Brno