Rychlík ze Šumperka do Brna zažil smutný pátek třináctého

Brno - Rychlík jedoucí ze Šumperka do Brna v pátek večer postupně srazil a usmrtil dva lidi. U Lulče na Vyškovsku se obětí stala žena, v Brně-Černovicích muž. Ani jeden z nich u sebe neměl doklady. Do cílové stanice rychlík dojel se zpožděním více než pět hodin.

První srážka se stala ve 20:08 asi kilometr před stanicí Luleč v místech, které je veřejnosti nepřístupné, tedy na širé trati. Provoz mezi Vyškovem a Brnem se zastavil, cestující ze soupravy byli evakuováni s pomocí hasičů.

„Po vyšetření události na místě se rychlík rozjel směrem k Brnu, čtyři kilometry před cílovou stanicí srazil ve 22:55 dalšího člověka,“ uvedl náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera. Kolize se stala poblíž zastávky Brno-Černovice.

„Opět se jednalo o veřejnosti nepřístupné místo a stejně jako v předchozím případě žádná škoda na vlaku ani na trati nevznikla,“ doplnil Kučera. Do cíle rychlík dojel až kolem 02:00. Trať mezi Vyškovem a Brnem, což je 42 kilometrů, jel více než šest hodin, tedy průměrnou rychlostí sedm kilometrů v hodině.

Policie se oběma úmrtími zabývá, zkoumá všechny okolnosti, uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová. Na závěry je podle ní příliš brzy.

Od začátku roku Drážní inspekce eviduje 235 střetů vlaku s člověkem, což je o 22 méně než za stejné období minulého roku. Zemřelo však již 192 lidí, což je o dva více než v předcházejícím roce, uvedl mluvčí inspekce Martin Drápal.