Krkonošské muzeum v Jilemnici vystavuje historické hodiny

Návštěvníci Krkonošského muzea v Jilemnici mají možnost si prohlédnout výstavu, která představuje celodřevěné, polodřevěné i mosazné historické hodiny ze Schwarzwaldu i Čech. Zvláště zajímavé jsou například lihýřové hodiny, které jsou v České republice dochovány v několika málo exemplářích.

Koncepce výstavy Hodiny ze Schwarzwaldu dává možnost seznámit se nejprve s běžnou hodinářskou produkcí 2. poloviny 19. století. Tedy výrobou malých hodin (Jockele, Miniaturuhr) a nástěnných hodin s ciferníkovou deskou tlačenou z mosazného plechu. Zvláště zajímavé jsou „mrkačky“, tedy ciferníky s portréty doplněné o mechanismus pohybu očí spojený s kyvadlem.

Z výstavy hodin v Krkonošském muzeu v Jilemnici
Zdroj: ČT24/Patrik Pařízek

Následující výstavní sál návštěvníkům představí vzácnější stroje postupně od 1. poloviny 19. až do poloviny 18. století. Nejvíce upoutá složitý orloj se dvěma kukačkami, kohoutem, dvanácti apoštoly, lakomcem a smrtkou. Vzhled hodin je volně inspirován Staroměstským orlojem a vznikl v Čechách.

Z výstavy hodin v Krkonošském muzeu v Jilemnici
Zdroj: ČT24/Patrik Pařízek

Významnou částí výstavy jsou hodiny s pohyby (Automaty). Vedle hodin se zvoníky a ševcem spravujícím boty upoutají jistě i kukačky. Nejstarší z nich, typické svou velkou malovanou kukačkou, jsou z období kolem roku 1730. Střed místnosti doplňují hodiny hrací se skleněnými i kovovými zvonky a píšťalovými mechanismy, jejichž hru si zde budete moci i poslechnout.

Z výstavy hodin v Krkonošském muzeu v Jilemnici
Zdroj: ČT24/Patrik Pařízek

V závěru výstavy jsou nejstarší ukázky polodřevěných a celodřevěných hodin. Polodřevěné hodiny z konce 18. století reprezentují stroje s kotvovým krokem a kyvadlem umístěným vzadu, ale i s kyvadlem předním tzv. caplem. Představeny budou i různé způsoby zdobení ciferníků malbou na dřevěné desce, zvláště typickým dekorem jablíčkové růže (Apfelrose), podmalbou na skle nebo vzácně dochovaným tištěným kolorovaným ciferníkem na papíře.

Mezi nejvzácnější exponáty patří celodřevěné hodiny z druhé poloviny 17. století z oblasti Schwarzwaldu. Mají jen jednou ručičku a vodorovně uložené vahadlo (lihýř) umístěné v horní části jednoduché dřevěné konstrukce.

K výstavě je připravený bohatý doprovodný program pro dospělé i děti. Mohou navštívit interaktivní koutek, kde bude možné si přehrát vystavené hodiny v chodu. Na videu zde uvidíte například již zmiňované mrkačky, ale i hodiny s dalšími pohyby – vojákem „na vartě“, zvoníkem, apoštoly, kukačkou a dále stroje doplněné zvonkohrami či píšťalami. Velkou vzácností zde budou například hodiny s jedlíkem knedlíků (Knodelfresser).

Ze sbírek muzea…

Výstavu doplní také několik exemplářů švarcvaldských hodin ze sbírek Krkonošského muzea. I zde se mohou pochlubit některými zajímavostmi. Kromě několika celodřevěných hodin s caplem i lihýřem, zde vystaví i dřevěné hodiny se skleněnou zvonkohrou. Opomenuto nezůstane ani jméno jilemnického hodináře Františka Pochopa, autora interiérových hodin 19. století, ale hlavně strůjce dominanty města – čtvrťových opakovacích hodin, které patří mezi světové rarity.

Výstava v Krkonošském muzeu v Jilemnici potrvá do 2. března 2014.

Patrik Pařízek, Jilemnice / Semily