Společný výslech se dotkne víry i vesmíru

Na Nový rok se diváci České televize dočkají už třetího dílu Společného výslechu. Po Václavu Havlovi a Jiřím Stránském si tentokrát bude s kardinálem Dominikem Dukou povídat astrofyzik a výzmaný popularizátor vědy Jiří Grygar.

Oba účastníky Společného výslechu spojují nejen otázky propojení vědy a víry, ale i zájem o problémy celé společnosti. Jejich rozhovor navazuje na vysílání dvou společných „výslechů“ s kardinálem Dominikem Dukou. První z nich natočili tvůrci ČT jako poslední televizní rozhovor Václava Havla dne 11.11. 2011, pět týdnů před jeho smrtí, u příležitosti 30. výročí jejich setkání ve vězení v Plzni na Borech. "Společný výslech Dominika Duky a Václava Havla v dobrém smyslu parodoval jejich společné věznění," vysvětluje název pořadu autor scénáře Romuald Štěpán Rob. O rok později zasedl Dominik Duka ke společnému výslechu se scenáristou, spisovatelem a autorem seriálu Zdivočelá země Jiřím Stránským.

Letos poprvé se režie naplno ujal Jiří Strach, který předchozí díly doprovázel svou režijní spoluprací. „Dnes jsem pochopil, že režisér vůbec důležitý není, mně stačilo jen rozestavět kamery a vše ostatní udělali pánové za mne,“ popisuje natáčení Jiří Strach.

Vydáno pod