Sněžná děla ze skiareálu zasněžila celou Olešnici

Olešnice - Obyvatelé Olešnice na Blanensku se dnes probudili do bílého rána, přestože v okolních obcích zatím nesněžilo. Noční inverze společně s větrem zřejmě způsobila, že celou Olešnici pokryla několikacentimetrová vrstva sněhu, který vyrobila děla z nedaleké sjezdovky.  Alespoň v to věří provozovatel tamního skiareálu a někteří místní.

Ve vedlejší vesnici vládne sychravý podzim, Olešnice na Blanensku ale připomíná zimní království. „Pár kilometrů odtud sníh vůbec není, jsou tam holé silnice a tady jsem z toho byl úplně vykulenej,“ řekl jeden z řidičů, který dnes Olešnicí projížděl. Přes noc obec přikryla několikacentimetrová sněhová pokrývka. „Máme samozřejmě radost, protože k Vánocům sněhová nadílka patří,“ svěřil se starosta Olešnice Zdeněk Peša (nez.).

Kde se ale sníh z ničeho nic vzal, na tom se místní neshodnou. „Je tu hypotéza, kterou by měl někdo potvrdit nebo vyvrátit, ale my si myslíme, že to má souvislost s technickým zasněžováním lyžařského svahu v Olešnici,“ vyjádřil starosta názor některých místních. Lyžařský svah, který leží padesát výškových metrů nad mrazovou kotlinou, podle něj vytváří mikroklima, které v kombinaci s inverzí a větrem způsobilo, že kapičky vody ze sněhových děl pokryly vesnici sněhem.

Kde se vzal sníh v Olešnici? (zdroj: ČT24)

„V podstatě vždycky se našel nějaký zasněžený pás v krajině, o kterém jsme se domnívali, že může mít tuto souvislost. Na druhou stranu se nám ještě nikdy nestalo, že by spadlo takové množství sněhu přes noc,“ dodal starosta.

Jeho teorii potvrzuje i správce skiareálu. „Domácí tomu nevěří, ale udělali jsme to my. Do ovzduší pouštíme velké množství vody a fouká jihovýchodní vítr, což nám ty kapky sbírá, ještě než se utvoří vločka. Místní si myslí, že chumelí. Ale je to náš sníh, který by měl zůstat na sjezdovce a padá nám tady všude po okolí,“ uvedl správce skiareálu Pavel Hlaváček. Podle něj se podobný jev občas stává i v jiných lyžařských střediscích.

Ne všichni místní ale této teorii věří. „Myslím si, že je to blbost. Je divné, že by to ta děla takhle celé udělala. Ještě se tu nic takového nestalo,“ řekl jeden z místních obyvatel Miloš Paleček.

Podle meteorologů je bez podrobnějších měření nemožné s jistotou říct, že za zimní nadílku v Olešnici mohou sněhová děla. Zároveň ale připouští, že za specifických podmínek tento jev teoreticky možný je a že tolik sněhu na malé lokalitě zřejmě nespadlo čistě přirozenou cestou. Muselo tedy jít o souhru faktorů.

„Sněžení, které bylo během dnešní noci v Olešnici, se hodně podobá tzv. průmyslovému sněžení, které bývá ve městech. Ve městech to vzniká přidáním kondenzačních jader, na kterých vznikají sněhové vločky a padají na malé lokalitě. V Olešnici to pravděpodobně souvisí s tím, že vlekaři zasněžovali svahy, čímž mohlo dojít ke zvýšení vlhkosti. A protože se vůbec nehýbal vzduch, neměla se vlhkost kam rozpustit, což spolu s nízkou oblačností mohlo spustit vypadávání částic z nízké oblačnosti. Takže je velice pravděpodobné, že to spolu souvisí, ale nemáme všechna fakta, muselo by se ještě řádně prozkoumat.“

Petr Münster, meteorolog, ČHMÚ

Obyvatelé Olešnice teď hlavně doufají, že na rozdíl od zbytku jižní Moravy budou mít bílé Vánoce. „Jestli souvislost s děly můžeme potvrdit, tak jsme rádi. A doufáme, že to vydrží až do Štědrého dne,“ uzavřel starosta.